U nikšićkom ”Zahumlju” promovisana knjiga o Tomi Zdravkoviću / foto: Željko Šapurić, Dan
11/10/2024 u 10:23 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U nikšićkom „Zahumlju“ promovisana knjiga o Tomi Zdravkoviću: Duh epohe koja je za nama

U okviru Oktobarsko repertoara „Nikšićka kulturna scena 2024“, sinoć je u sali „Zahumlja“ promivisana knjiga „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“, autora Nikole Kankaraša.

O knjizi su govorili, u ime izdavača Nikola Marković, direktor RTV Nikšić, magistar Goran Radojičić, lektor, muzičar Ivan Peković i autor. U uvodnom dijelu promocija moderatorka večeri Kristina Radović, istoričar umjetnosti pročitala je kratku biografiju Tome Zdravkovića (1935–1991), legende narodne muzičke scene i vrhunskog erstradnog umjetnika, koji je srednimo 50-ih godina prošlog vijeka započeo muzičku karijeru.

image

Nikola Kankaraš

foto: Željko Šapurić, Dan

– U početku karijere pjevao je po kafanama i restoranima širom Jugoslavije. Svoju prvu ploču snimio je za izdavačku kuću „Diskos“ 1963 godine. Pet godina kasnije, njegov nagli uspon počinje, kada je u zagrebačkom „Jugotonu“ snimio ploču „Ciganka“, koja mu je otvorila put u vrh jugoslovenske estrade. Tokom trodecenijske karijere snimao je šlagere, romanse starogradske pjesme. Najveći broj svojih pjesama sam je pisao. Povodom trideset godina od smrti Tome Zdravkovića, reditelj Dragan Bjelogrlić snimio je film i seriju „Toma“ i dokumentarni film „To je Toma“ u režiji Vladimira Ristića – rekla je Radović.

Nikola Marković je istakao da su u ime izdavača RTV Nikšić ponosni na promociju knjige mladog i talentovanog Nikole Kankaraša i da je ova knjiga njegova najbolja definicija stvaralaštva.

image

Nikola Marković

foto: Željko Šapurić, Dan

– Lucidno, nenametljivo, provokativno, ali sa prefinjenim  ukusom i dozom mjere, Kankaraš prezentuje stvaralaštvo i život Tome Zdravkovića. Koristeći brojne izjave i intervjuje stvara jednu dodatnu stvarnost o životu i vremenu u  kom  je živio Toma. On nadograđuije stvarnost na onaj način na koji je to radio Toma svojim pjesmama. Istovremeno on portretiše ne samo jednog umjetnika već i jedno vrijeme. Duh epohe koja je za nama, koje je nostalgično. Ova knjiga između redova protkana je nostaligijom za Tomom  i za nama samima, za ono što smo bili i osjećali i šta je moglo biti dok smo slušali ove legendarne hitove. To je ono što nam ova knjiga zadaje kao zadatak, kako da protumačimo svoju tugu koje u nama bude Tomine pjesme, kako da definišemo taj bol, koji nas istovremeno  čini i tužnim i srećnim – rekao je Marković.

image

Duh epohe koja je za nama

foto: Željko Šapurić, Dan

Goran Radojičić je rekao da je njegova generacija odrastala u devedesetim „ludim“ godinama sa pjesmama rokenrola i turbo folka, ipak je mogla da se upozna sa pjesmama Tome Zdravkovića kroz razna druženja i dočeke Novih godina.

– Ova knjiga i Nikolin rad pojavilo seu pravom trenutku u vrijeme kada se pojavio i film i serija „Toma“ i kada je cijeli region nakon tridest godina imao priliku da se podsjeti onoga što je Toma radio, a da neke nove generacije nauče nešto o njemu. Prostim jezikom rečeno ova knjiga je pitka i laka za čitanje, a to je svojevrsno umijeće jer je bliska običnom čitaocu. Ova knjiga ima svoju autentičnost, jer je potkripljenja tekstovima i razgovorima sa ljudima koji su poznavali Tomu Zdravkovića. Za njen nastanak zaslugu je imao i Zoran Kalezić, čovjek koga smo nažalost zaboravili, ali to je jedna od mana crnogorskog društva da se brzo  zaborave ljudi koju nešto vrijede – rekao je Radojičić.

Moderator večeri Kristina Radović pročitala je jedan dio iz recenzije knjige Aleksandra – Saše Zajovića, književnika i bivšeg glavnog i odgovornog urednika „Ilustrovane politike“.

– E zato ovu knjigu doživljavam van svake sumnje kao višestruko značajnu jer nam ona između redova ukazuje da smo u proteklom vremenu izgubili iskonske i neke druge vrijednosti, kojer inače stičemo samim  činom rođenja – piše u recenziji.

Ivan Peković, čovjek koji je svoj profesionalni život posvetio harmonici  i narodnoj muzici koji je pričao o višedecenijskm poznanstvu i saradnju Tome Zdravkovića i šefa Narodnog orkestra Radio-televizije Srbije Ljubiše Papovića.

– Posebni  mi je dragao što sam uspio da spojim autora knjige sa Ljubišom Papovićem, koji mu je dao neke vrlo značajne informacije da upotpuni ovu priču koju je počeo. Vrijeme je dokazalo da su Tomove pjesme bile vrhunske i kao pjesnika i kao interpretatora i  kao kompozitora – rekao je Peković.

Nikola Kankaraš (1995) rođen je u Nikšiću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 2018. godine na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, na smjeru Međunarodni odnosi. Kao novinar radio je u Informativnoj agenciji MINA, Radio televiziji Podgorica i Radio televiziji Nikšić.

Zapisano u vremenu

Ovom knjigom Nikola Kankaraš se bavi poslednih deset godina u  kojoj se nalaze tredesetak intervjua i tekstovs o njegovoj porodici, prijateljima, kolegama i saradnicima, koji su ilustrovani sa oko 300 fotografija.

– Promocija moje knjige ima posebnu draž u mom rodnom gradu, jer naš Nikšić je grad boema i umjetnika koji ima puno ličnosti poput senzibiliteta Tome Zdravkovića, kojeg možda i ja nosim u sebi. Ove godine imao sam čast da posjetim velikog Crnogorskog i Jugoslovenskog umjetnika Nikolu Karovića, koji će u decembru napuniti 91 godinu. Mnogo je Crna Gora iznjedrila umjetnika na svim poljima, zato se nadam da će to biti neki lajk motiv, neke moje naredne knjige, jer ne planiram da se zaustavim na ovome. Ova knjiga mi utire put za neke naredne projekte u ovoj materiji kojom se ja bavim dugo godina – rekao je autor knjige „Toma Zdravković – Zapisano u vremenu“, Nikola Kankaraš.

Prvenac nikšićkog novinara i publiciste do sada je promovisan na Sajmu knjiga u Podgorici, na Novom Beogradu, u Pečenjevcu i Skadarliji.

Izdavači knjige su RTV Nikšić, Kosmos izdavaštvo iz Beograda i Nova knjiga iz Podgorice. Lekturu i korekturu je radio mr Goran Radojičić, dok su recenzenti novinari i književnici Aleksandar Saša Gajović i Raša Tomanović.

U muzičkom dijelu programa nastipli si Mirko Ćalić i  harmoniokaš Ivan Peković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 10:24