U Nikšiću promovisana knjiga Milana Delića / - FOTO: Ž.Š.
23/10/2024 u 10:09 h
Ž. ŠapurićŽ. Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Nikšiću promovisana knjiga Milana Delića: Tople ljudske poruke

Sinoć je u sali JU “Zahumlje” održana promocija knjige “Savršenstvo” filozofski diskurs, autora Milana Delića, na kojoj je osim autora govorio profesor Mihailo Perošević.

- Ovo je jedna vrsta eskapizma, bjekstva Milanovog od trivijalne svakodnevice, od stvari koje nam svakodnevno uništavaju mir i kako mi je on rekao, pisanje je njegov egzil. Za filozofske diskurse treba se pripremiti i imati strpljenja.

U ovoj knjizi čitamo tople ljudske poruke kakvi treba da postanemo. Ovdje se može pronaći toliko toga koje nas upućuje jedne na druge, jer kako Milan kaže, mi smo uvijek tim - rekao profesor Perošević.

Autor knjige Milan Delić je pojasnio da je njegov književni rad, zapravo orginalnost, to jeste misaono pisanje u suštini lirike i filosofije, pisane sa određenim idejama na univerzalne teme kao cjelina odnosno istraživanje sa koncepcijom.

- no što želim i čemu težim jeste da mojer izlaganje bude osvrt na moje stvaranje sa akcentom na četrnaestu knjigu "Savršenstvo"filozofski diskurs. Ako se uzme u obzir i shvata da svaka priča često počinje jednostavno, a kroz proces završava na način kako jeste onda se može tumačiti iz ugla koji je najbliži saznanju. Šta sve utiče na određenost zavisi od mnogo faktora. Kakve su namjere zna se iz razvoja događaja. Ne može se smatrati rješenjem ako nije planom i programom predviđeno. Zašto je vjerovati u ono kad je apstraktno? To se između ostalog da tumačiti kao sigurnost u vjernu sliku zakonitosti. Nije uvijek sve kako treba postavljeno na svoje mjesto, ali i ne gubiti nadu u povoljan ishod i uspjeh u slučaju kada se ima smisao i ako je postavljen cilj. Ako sve ukazuje na to da ima oblik i formu onda je jasno i kretanje i predstavljanje. Ne treba biti u dilemi kad je blizak pogled na sadržaj. Ono što je bitno na pitanja suština može da ukazuje na odgovor2 - rekao je Delić i naglasio da ono što treba znati jeste šta se hoće i koliko se može. Da li je u pitanju igra i sjenka ili realna stvarnost i postojanost zavisi od utiska i shvatanja.

- Nije slučajnost. ako je zamišljeno i ostvareno. Koliko se puta zapitamo je li moglo biti bolje. Sve što je istinsko i stvarno ne dovodi se u sumnju. Kad se vjeruje u ono koje je product doslednosti, a ima kvalitet i ako je originalnost jeste vrijednost i važnost koje zaslužuje kao značaj i pažnju. Sve što je nastalo, a koje se odnosi na suštinsko pitanje - podvukao je Delić.

image

MILAN DELIĆ

- FOTO: Ž.Š

Filozof Nenad Stefanović koji je napisao predgovor za Delićevu knjigu “Savršenstvo” ističe da baviti se jednom ovako raskošnom problematikom kao što je savršenstvo zaista je veliki intelektualni izazov, koji pre upućuje na slutnju da se autor preduzeo Sizifovog posla i da će teško pregurati golemi kamen preko brda. Jer, rešavajući ovako složeno pitanje, znači rešiti i splet brojnih problemskih veza i vezica koje se prepliću sa njim, a to su epistemološki, aksiološki, antropološki, socijalni, etički, i slični filozofski odnosi i teme koji bi mogli, uzeti svaki pojedinačno, da budu obrađeni u zasebnim diskursima. Ali autor ovog spisa je, u duhu najbolje tradicije filozofskog spekulisanja, rešavajući glavni problem, rešavao i uzgredne, sa ovim isprepletane, probleme. A to se najbolje vidi iz sledećeg njegovog stajališta:

„Ne treba težiti prema jednoj stvari, elementu, di- menziji, iako može biti presudno u slučaju posti- zanja, što predstavlja opredjeljenje već razmotriti sve mogućnosti za više sadržaja kako bi osvrt uz analize bio adekvatan onome zašto se uzimaju najvažniji kriterijumi uz postojeće standarde."

Krećući se po horizontu apstrakcije uzvinutog autorovog uma, čitalac može da prepozna za obične oći nezametljive principe i postulate iz kojih se roje raznovrsnosti I šarolikosti opažljivog sveta, što ih autor diskursa znalački razaznaje i iznosi na videlo svesti. Jer mnogo toga je osenčeno olakim zdravo-za-gotovo prihvaćenim stavovima svakodnevnog bitisanja, „verom u poznate priče", kako pisac ovo nadahnuto imenuje. Ovo je deo traganja za epistemološkim osloncem”, rekao je Stefanović.

Milan Delić, rođen 1956. godine u Nikšiću. Objavio je knjige: Album, Lice zore, Sunčeva noć, Zvuk slike, Vatra iz kamena, Vrt života, Tajna tišine, Ogledalo svjetlosti, Vječnost, Ostvarenost, Raj, knjigu eseja Ideja i pogledi, Poezija. Živi i stvara u Nikšiću.

Moderator večeri bio je dramski umjetnik Miro Nikolić koji  je čitao odlomke iz knjige. Promocija knjige održana je u sklopu “Nikšićke kulturne scene 2024”

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. oktobar 2024 10:09