Њемачки амбасадор Вебер говорио на отварању / -SRDJAN BOLJEVIC
11/09/2021 u 13:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уочити шта нас спаjа, а не шта нас раздваjа

Поставку чини неколико десетина фотографиjа Сибиле Бергеман, истакнуте њемачке умjетнице фотографиjе, из различитих периода стварања, насталих и на различитим континентима, црно-биjелих и у боjи

Путуjућа изложба "Сибиле Бергеман: Фотографиjа" може се до краjа септембра погледати у Дворцу Петровића, изложбеном простору Центра савремене умjетности Црне Горе. Изложба jе реализована сарадњом са носиоцем овог представаљања рада Сибиле Бергеман (1941-2010) Институтом за међународне односе у култури (IFA) Савезне Републике Њемачке и Гете Института Србиjе.

На отварању окупљенима се први обратио др Роберт Вебер, амбасадор СР Њемачке у Црноj Гори, наводећи да jе Бергеман на упечатљив начин успиjевала приказати људе у њиховоj свакодневици. Истакао jе да вjеруjе да се изложба отвара у jедном посебном моменту, када након дугог времена изазваног "корона кризом" напокон имамо могућност да уживамо у ономе што култура и умjетност пружаjу. Амбасадор jе додао и да jе умjетницима потребна публика коjа ће чути и видjети њихово дjело, како би се остварила интеракциjа. Навео jе и да га радуjе чињеница да се и у Црноj Гори може уживати у радовима Бергеманове и додао:

– Сви коjи познаjу ову земљу и воле живот у овоj земљи, у посљедњим данима доживjели су и неке тужне моменте. Ово jе друштво коjе jе тренутно подиjељено, jер то желе различите политичке снаге. Ова подjела на "нас и њих", "ми и они", jесте форсирана, и та подjела свако друштво чини несрећним. Због тога jе порука коjу шаљу фотографиjе Сибиле Бергеман ванвременска, иако су настале у прошлости. А њихова порука jе и даље актуелна, jер Бергеманова приказуjе људе онаквима какви jесу, њихова лица, индивидуалност, показуjе да нас карактерише различитост. Односно, Бергеманова нам показуjе оригиналну људскост, изворну особину људи, jер на овим фотографиjама људе не разликуjемо по припадности одређеноj групи, националности, вjероисповиjести. Не уочавамо на тим фотографиjама оно што нас диjели, већ оно што нам jе заjедничко – рекао jе амбасадор Вебер, поручуjући да се нада да ћемо гледаjући ове фотографије увидjети и оно што нам jе у Црноj Гори заjедничко, а не оно што нас раздваjа.

Респект за жене

Поставку чини неколико десетина фотографиjа ове истакнуте њемачке умjетнице фотографиjе, из различитих периода стварања, насталих и на различитим континентима, црно-биjелих и у боjи. Дjело Сибиле Бергеман у њемачкоj фотографиjи заузима значаjну улогу. Како наводи критика, њене фотографиjе своj интензитет и моћ слике црпе из срачунатог контраста између моде, модела и окружења коjи потичу из различитих сфера стварности.

Како су нам поjасниле Фрида и Лили фон Вилд наjупечатљиви су портрети жена коjе jе радила Сибела Бергеман.

– Сериjе женских портрета радила jе на различитим мjестима, скоро у циjелом свиjету, и то jе радила на њоj своjствен начин, препознатљив од самих почетака до позних радова. Постоjи изузетно значаjан елемент присутан на свим портретима, а то jе велико поштовање коjе исказуjе тим женама - рекле су нам кћерка и унука фотографкиње. Зато, додаjу оне, жене коjе jе фотографисала ниjесу позирале, већ су биле потпуно опуштене, што код посматрача ствара осjећаj да jе риjеч о неком познатом.

На отварању jе говорио и Франк Бауман, директор Гете Института из Београда, подсjећаjући на досадашњу добру сарадњу са ЦСУЦГ.

Присутнима се обратила и Даница Богоjевић, помоћница директорке ЦСУЦГ мр Jелене Божовић, коjа jе такође присуствовала отварању.

Након церемониjе отварања изложбе присутне jе на стручан начин кроз поставку провела кустоскиња изложбе Фрида фон Вилд, иначе кћерка Сибиле Бергеман. А, отварању jе присуствовала и њена кћерка, Сибилина унука, Лили, коjа се као историчарка умjетности стручно усавршава истражуjући управо поље савремене фотографиjе. Отварању jе присуствовао и добар познавалац дјела Бергеманове, историчар умјетности Михаел Лапкуст.

Ж.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:22