Глумачки финиш - на крају представе ”Коњи убијају, зар не?” / -ФОТО: ИНСТАГРАМ ГРАДСКО ПОЗОРИШТЕ
23/05/2021 u 11:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успјешно ново читање односа између ТВ и театра у представи "Коњи убијају, зар не?"

Жестином (аперитивом за публику) почело, жестоким и (не)очекиваним раскидом са стегама завршило. Као у револуцији. Пуцањ у оличење онога или оно што мрви и ломи човјека, што му одузима лик и бит људског постојања. А, можда и пуцањ у празно, у ништа - робу, ништа - човјека, ништа - безличну масу и шупље пароле...

Тако би се укратко могло описати премијерно извођење комада вечерње сцене подгоричког Градског позоришта "Коњи убијају, зар не?" по тексту Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића. Наравно, инспирисано романом "Коње убијају, зар не?" Хораса Мекоја. Комад је изведен на великој сцени КИЦ-a "Будо Томовић", као и синоћња реприза, и претпремијерно извођење. Комад је изведен у ријалити шоуу, "у кафани", гдје публика (гледаоци) током представе (дословно) пију, једу, причају, смију се, док актери ријалитија – глумачки ансамбл Градског и бенд Banny the dog се до максимума исцрпљују причајући причу. А, о чему – о ријалитију, медијском, животном, капиталистичком... који је Младеновић уоквирио у рам кабареа-мјузикла, са неизбјежним "скривеним" камерама електронских медија.

У комаду играју: Емир Хаџихафизбеговић, Марија Ђурић, Омар Бајрамспахић, Јелена Симић, Дејан Ђоновић, Вања Јовићевић, Горан Славић, Бранка Фемић Шћекић, Вукан Пејовић, Катарина Крек и Жељко Радуновић. Музику је компоновала Ирена Драговић, кореограф је Милош Исаиловић, костимографкиња је Лина Лековић, а сценограф Андреја Рондовић.

Зомбизирање човјека и планете

Сарајевски глумац Емир Хаџихафизбеговић, који игра једну од водећих рола у комаду, истиче задовољство учешћем у овој представи.

– Нисам склон теоријама завјере, али, чини ми се да је ријеч о пројекту зомбизирања комплетне планете – каже Хаџихафизбеговић осврћући се на садржај комада. Он додаје да је сада све на нама. Односно, да ли ћемо пристати на манипулацију или ћемо нешто учинити да прекинемо даље пропадање. Најавио је да би комад требало током љета да игра на црногорским фестивалима, а у Сарајеву у новембру.

Први утисци Едина Јашаровића, декана Факултета драмских умјетности, били су позитивни. Он, у изјави за дневне новине "Дан" наводи да сматра да је Градско позориште достигло озбиљан ниво продукције, а да су глумци феноменални.

– Ово је потпуно освјежење. Сматрам да је редитељски приступ тачан у односу телевизије и позоришта, и да је та релација успјела, и да је довела публику до новог читања односа између ТВ и театра. То је дало цјеловит резултат и значајну поруку нашем друштву, јер реферише и на црногорску реалност, медијску и друштвену – каже Јашаровић.

Београдска глумица Љубинка Кларић дошла је на позив редитеља на подгоричку премијеру. И она је имала позитивне утиске с премијере, нарочито када су у питању њене колеге, али и комплетне поруке представе.

– Била сам потпуно одушевљена, већ на уласку. Јер, нисам ушла у салу као публика, већ као учесник представе. Фантастичан концепт. Јер, Младеновић вас поставља у ситуацију да кажете – "а не, нећу да будем дио овог, нећу да учествујем у овоме, нећу да будем злочинац који мучи људе", а опет, остајете и даље гледате представу, и тако пристајете на све. И та храна која се нуди вама, док се они ужасно малтеретирају да би преживјели, постајете дио система који их мучи – каже Кларић. Глумица додаје - "глумци су перфектни, способни и талентовани, завидим ансамблу овог позоришта".

Глумица Жана Гарадашевић Булатовић истакла је мајсторство и посвећеност својих колега на сцени.

– Задивљујућа је глумачка способност, тјелесна и говорна. Заиста сам одушевљена и представом, и оним што су, прије свега, глумци изнијели – истиче Гардашевић Булатовић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:32