Илустрација / - Б.М.
24/07/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Уз подршку ЕУ у Котору отворен креативни хаб

Зграда коjа jе била симбол окрутности, решетака и мучења сада постаjе нешто друго. Постаjе мjесто гдjе ће слобода умjети да пjева, рекао jе Jокић

Рестаурациjом обjекта некадашњег затвора у Старом граду, у оквиру проjекта Прекогранична размjена са циљем развоjа културе и креативних индустриjа – 3Ц, у Котору jе свечано отворен Креативни хаб.

Предсjедник Општине Котор Владимир Jокић jе, отвараjући хаб, казао да jе уложено много времена, труда и новца да би се мjесто коjе jе многима било асоциjациjа за окрутност, претворило у мjесто коjе ће надамо се свима постати асоциjациjа за креативност.

"Зграда коjа jе била симбол окрутности, решетака и мучења сада постаjе нешто друго. Постаjе мjесто гдjе ће слобода умjети да пjева. Дужан сам да се захвалим свима коjи су уложили несебичан труд, рестаураторима и радницима коjи су радили на згради и свима коjи су учествовали. Општина Котор ће дати пуни допринос раду Креативног хаба и надам се да ћемо имати нови центар културног живота у Котору", рекао jе Jокић.

Шефица Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа, навела jе да су улагања у креативне индустриjе врло важна за Европску униjу (ЕУ), не само због огромног економског потенциjала коjи носе, већ и због кључне улоге коjу играjу у држању заjедница на окупу и стварању осjећаjа заjедничког европског идентитета, културе и вриjедности.

“Данас тако можемо видjети плодове улагања Европске униjе, у износу од 1,3 милиона ЕУР, у заштиту културне баштине и унапређење креативних индустриjа у Котору”, поручила jе Попа.

Она jе, како jе саопштено из Генералног секретариjата Владе, казала да су средства Униjе искориштена да се таj прелиjепи историjски обjекат обнови и трансформише у динамички нови центар коjи ће у годинама коjе долазе угостити броjне умjетнике из Црне Горе и свиjета.

Она jе поручила да, своjом богатом културном баштином и мноштвом талентованих савремених умjетника, Црна Гора има много да допринесе заjедничком европском културном идентитету и истакла да ће ЕУ наставити да подржава институциjе, заjеднице и умjетнике у овом важном тренутку за оживљавање и даљи развоj црногорског културног сектора.

Како jе казала главни преговарач Зорка Кордић, проjекат 3Ц, коjи се спроводи у оквиру ИНТЕРРЕГ Ипа Програма прекограничне сарадње између Италиjе, Албаниjе и Црне Горе, има за циљ jачање одрживог туристичког управљања, с фокусом на подршку концепту заштите поjединачног културног добра.

„Као и много пута до сада, свjедоци смо да култура повезуjе људе и представља значаjан подстицаj у развоjу заjеднице. Увjерена сам да ће проjекат 3Ц доприниjети валоризациjи креативног потенциjала у jужноj jадранскоj региjи и доприниjети стварању ефикасне и креативне прекограничне мреже, коjа ће поспjешити стварање нових инициjатива и креативних проjеката”, саопштила jе Кордић.

Према њеним риjечима, то ће свакако утицати на продубљивање сарадње и умрежавање релевантних кључних актера у области културе на програмском подручjу, а кроз обнову зграде Старог затвора значаjно унаприjедити културну понуду града Котора и Црне Горе.

Државна секретарка у Министарству просвjете, науке, културе и спорта, Милица Кадовић Ђороjевић, jе истакла да таj ресор у континуитету спроводи активности, са циљем остваривања утврђених приоритета и циљева у заштити и валоризациjи културне баштине, а коjе даjу одговор на броjне утицаjе и изазове савременог доба.

„Са друге стране, протеклих година посвец́ена jе посебна пажња занемареном сектору креативних индустриjа, коjе представљаjу главни подстицаj развоjа креативног сектора. Кроз jачање инфраструктуре, обезбjеђуjе се подршка образовању и усавршавању предузетничких вjештина, резиденциjални и специjализовани програмими обуке, подстиче се успостављање иновационих екосистема, технолошких иновациjа и такокзвани продуцт басед предузетништва у културним и креативним индустриjама“, казала jе Кадовић Ђороjевић.

Она jе поручила да Министарство наставља са испуњењем стратешког циља намиjењеног промоциjи и развоjу креативног сектора и креативних индустриjа у Црноj Гори као генератора економског развоjа и потенциjала за позиционирање црногорске културе на регионалном и међународном нивоу.

„Убиjеђена сам да ц́е оваj простор убудуц́е бити регионални центар креативности и умjетности, те да ће бити позитивна смjерница за даље унапређење сектора културе у цjелости“, навела jе Кадовић Ђороjевић.

Проjекат 3Ц jе реализован у оквиру Интеррег ИПА ЦБЦ програма Италиjа-Албаниjа-Црна Гора, коjем jе Министарство просвjете, науке, културе и спорта посредством Ресора културе водећи партнер, а остали партнери су Министарство економског развоjа Црне Горе, Министарство културе Албаниjе, Институт за културне споменике „Гани Стразимири“ Албаниjа, Региjа Пуља - Одjељење за туризам, економиjу културе и валоризациjу териториjе, Региjа Молисе, Фондациjа за културу Молисе.

Укупна вриjедност одобреног проjекта jе 4,28 милиона ЕУР, од чега jе износ од 1,27 милиона ЕУР предвиђен за Ресор културе у МПНКС.

Проjекат jе базиран на стварању културних и креативних хабова на три локациjе на проjектноj териториjи, а кроз његову реализациjу ће осим зграде затвора у Старом граду котору, бити рестаурирана и Зграда Киностудиjа у Тирани и локациjе у Туриjу, Бари.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. septembar 2021 01:30