Радојевић и Ђурић, пресдједник СО Чајетина / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА
29/05/2021 u 13:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вајар Лука Радојевић поставио још једну скулптуру: "Вријеме" краси Златибор

Вајар Лука Радојевић, један од ријетких не само код нас, већ и у свијету, који се може похвалити да се његова дјела налазе на пет континената, ових дана једну од својих скулптура поставио је и на Златибору.

– Учествовао сам oд 15. до 23. маја на Међународном симпозиjуму умjетности "Вукадиновић" на Златибору, у организациjи општине Чаjетина. У овом планинском граду, и популарној туристичкој дестинацији, поставио сам скулптуру високу три метра, из циклуса " Вриjеме" – каже Радојевић, који је тако прибројио још један монументални рад у простору, након 30 скулптура постављених у цијелом свијету.

Учешће на овом међународном умjетничком симпозиjуму за Радојевића је двоструко значајно.

– Учествовали су истакнути умjетници из Србиjе, Црне Горе, Русиjе, Jермениjе и Француске. На симпозиjуму jе боравила и позната умjетница из Француске Татjана Лисак чиjи jе супруг био познати совjетски сликар Оскар Рабин. А, поред Арсена Ђурића, предсjедник СО Чаjетина и Ђорђа Вукадиновића, оснивач симпозиjума, на отварању је говорио и познати и признати историчар умјетности Здравко Вучинић. Уједно, ово jе први проjекат на коjи учествуjем непосредно, присуствујем, послије поjаве пандемиjе у Европи – наводи он.

По њему, овај симпозијум и учешће на њему доживљава као својеврсну нормализацију процеса рада, нарочито умјетничког.

– Полако умjетнички живот пролази кроз бољу фазу и наду да ће се вратити умjетнички проjекти као у времену приjе пандемиjе - оцјењује Радојевић.

Спрема се да у јулу путује у Русију

– На позив Минстарства културе Русиjе и Предсjедничке фондациjе коjа промовише евро-азиjску сарадњу, добио сам позив да у jулу ове године израдим монументалну скулптуру коjа ће бити постављена у мjесту Мраморское гдjе се налази каменолом познатог мермера на планини Урал. Мраморское иначе припада области града Екатеринбурга. Након Русиjе, добио сам позив од Mинистарства културе НР Кине, да боравим у Пекингу у децембру ове године пред Зимске олимпиjске игре 2022. године. Ако услови дозволе, представљаћу Црну Гору на међународноj изложби посвећеноj овој великој и свјетски значајној спортској манифестацији - каже Радојевић.

Овај Беранац са породицом тренутно борави у родном граду, гдjе ради на скулптурама за нове међународне проjекте.

Подсjетимо, скулптуре Луке Радоjевића се налазе на трговима и музеjима у Францускоj, Словениjи, Финскоj, Шваjцарскоj, Кини, Србиjи, Њемачкоj, Шведскоj, Боливиjи, Пољскоj, Египту, Црноj Гори, Индиjи, Италиjи, Jужноj Кореjи, Аустралиjи, Турскоj и Аустриjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:05