Veče posvećeno Urošu Toškoviću na FUNK-u / - UCG
25/10/2024 u 21:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Veče posvećeno Urošu Toškoviću na FUNK-u: Tochkowitch – Le Saint et le Diable

Veče posvećeno Urošu Toškoviću na Festivalu umjetnosti, nauke i kulture (FUNK) Univerziteta Crne Gore (UCG) održano je u Rektoratu UCG, a obuhvatilo je panel diskusiju i svečano otvaranje izložbe pod nazivom Tochkowitch – Le Saint et le Diable.

Ovaj događaj, posvećen jednom od najznačajnijih crnogorskih stvaralaca, okupio je brojne ljubitelje umjetnosti, odajući počast izuzetnom likovnom opusu Uroša Toškovića. (FOTO)

– Svetac i(li) anđeo – naslov je ispod kog se mogu smjestiti mikrokozme svjetske misli, kulture, umjetnosti, filosofije, politike, ali i naše svakodnevnice, naizgled jednostavnih života koje živimo. Kako da ostanemo mirni sa našim ”unutrašnjim biljkama”, kako da percepcija svijeta oko nas bude u ravnoteži, pritisnuta snažnom gravitacijom vječnih sila dobra i zla, tog dualiteta nad kojim je sazdano sve u istoriji čovječanstva. Da li je Tošković hodao po žici između obala tih antipoda? Da li je tim hodom, svojim životom, odnosno stvaralaštvom – jer između njih nema nikakve razlike – pozivao i prozivao sve oko sebe da se odrede? Da se sami smjeste u neki ekscentrični etički i misaoni koordinatni sistem – rekao je otvarajući izložbu rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović.

image

Veče posvećeno Urošu Toškoviću na FUNK-u

- UCG

Izložbi je prethodila panel diskusija govornika koji su se na neki način, u domenu svog rada, dotakli života ovog umjetnika.

– Uroš Tošković majstorski portretiše besmisao i besciljnost života, a da se ne primjećuje da tu nešto fali – kazao je moderator panel diskusije Milun Lutovac uvodeći paneliste u diskusiju o umjetnikovom životu i radu.

– Dosegnuti nevidljivo u vidljivom, uputiti se i upustiti u neobične, čudne dubine, neodređenosti, neomeđenosti, rasplinutosti, nesvjesnosti, iskoračiti do dna nepoznatog, u Ništa – to nije dato svakom. Noć Uroša Toškovića veća je od njegovog dana. O njoj mi znamo vrlo malo ili nimalo. Ko je bio Uroš Tošković, još manje – kazao je Lutovac.

image

Veče posvećeno Urošu Toškoviću na FUNK-u

- UCG

Branka Bogavac, novinarka i publicistkinja, podijelila je svoja sjećanja na susrete s Toškovićem, govoreći o njegovom jedinstvenom karakteru, na rubu između genija i destrukcije.

– Trudila sam se da sagledam Toškovića iz drugačijeg ugla u odnosu na dosadašnja tumačenja. Pokušala sam da objasnim, odnosno opravdam, njegovo ekscesivno ponašanje – kazala je Bogavac i dodala da je raduje povratak u domovinu i susret sa zemljacima, posebno kada je riječ o  umjetniku kakav je Tošković.

image

Veče posvećeno Urošu Toškoviću na FUNK-u

- UCG

Književnica i teoretičarka umjetnosti Marijana Zečević istakla je filozofsku dubinu njegovih likovnih djela.

– Njegov crtež sadrži ne samo revoluciju već sažima gotovo sveukupnu istoriju umjetnosti i evoluciju. Iz tog ugljena emanirala je jedna moćna hipostaza, na koju nije bio imun ni Pikaso, te ga je i sam kopirao. Poput Kazimira Maljeviča, Pita Mondrijana, Františeka Kupke i većine umjetnika koji su se zanimali za kubizam, i kod Toškovića je kao rezultat sasvim prirodno emanirala teozofija kao filozofsko učenje: Nema religije iznad istine. Otuda dvije ključne riječi koje bi mogle odrediti Toškovića, kao viši principi života, jesu: Igra i Istina – kazala je Zečević.

– Toškovićev pristup, oštra linija često prisutna i u karakteru i radu i izrazita ekspresivnost, učinili su ga vidljivim, ne samo u Crnoj Gori u protekle tri decenije, već u regionu i Parizu, još 60-ih godina prošlog vijeka. Djela nose izuzetnu snagu i iskrenu emociju koja se lako prenosi na posmatrača bio on laik ili ne – kazao je Miloš Marjanović, istoričar umjetnosti i autor postavke radova.

Slavenko Rakočević Rakoč, vajar i  slikar, osvrnuo se na Toškovićev uticaj na umjetničku scenu.

– Za mene, Uroš je bio i ostao učitelj. Njegova hrabrost da stvara van svih granica i normi pokazala je mnogima od nas da umjetnost nije samo stvaranje, već i življenje – kazao je Rakoč.

U toku večere prikazan je i film rediteljke Katarina Bulajić o Urošu Toškoviću, koja je ovom prilikom izjavila: „Film Stari majstor povezuje traumatične momente iz ličnog života sa motivima i atmosferom Uroševih crteža i slika. Pored toga, ovo je plod ukazanog, apsolutnog povjerenja jednog od najvećih umjetnika grupi, tada, studenata. Nakon brojnih festivala, mogu da kažem, da je film na pravom mjestu – među Uroševim radovima".

Festival umjetnosti, nauke i kulture (FUNK), organizovan povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore, nastavlja da kroz raznolike kulturne događaje promoviše kreativnost, nauku i umjetnost, okupljajući istaknute stvaraoce iz Crne Gore, regiona i svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 21:22