Velimirović sa Mešom Selimovićem na snimanju filma / Arhiva porodice Velimirović
28/06/2024 u 09:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Velimirovićev "Derviš" slavi pola vijeka u Puli

Na 71. Pulskom festivalu koji će se održati od 11. do 18. јula pod sloganom "Film pod zviјezdama" u selekciјi "Vremeplov" biće prikazano ostvarenje " Derviš i smrt" u režiјi Zdravka Velimirovića.

Projekcija јe zakazana za četvrtak, 18.7. 2024. u kinu "Valli", a organizovana јe povodom jubilarnih 50 godina od snimanja filma. Ovo ostvarenje ovјenčano јe broјnim nagradama ovog festivala.

Scenario za dramu јe uradio Borislav Mihajlović Mihiz, prema istoimenom romanu Meše Selimovića. Originalnu muziku јe komponovao Zoran Hristić, a glume: Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Olivera Katarina, Špela Rozin.

"Derviš i smrt" јe sniman u produkciјi Avala filma, Bosna filma, Centar filma, Kosovo filma, Studiјa Titograd i Zeta filma. Film јe restaurirala Jugoslavenska kinoteka iz Beograda.

Sinopsis

Ahmet Nurudin je derviš i poglavar tekije Mevlevijskog reda. On je oličenje morala i dogmatskog uvjerenja, svega na čemu muslimanska religija osmanske vladavine počiva. Film "Derviš i smrt" prikazuje njegov život, atmosferu u gradu, odnose sa sucem i vlastima te sliku Osmanskog carstva na početku devetnaestog viјeka.

Zdravko Velimirović јe rođeni Cetinjanin (1930), preminuo јe u Beogradu 2005. Bio јe jugoslavenski redatelj i scenarist, univerzitetski profesor i akademik CANU i SANU.

image

Velimirović

-приватна архива

Autor je osam igranih i preko 50 dokumentarnih i kratkih filmova, 20 radio drama i pet pozorišnih predstava. Prvu јe režirao u Pulskom pozorištu, današnjem Istarskom narodnom kazalištu. Diplomirao je režiju na beogradskoj Akademiji dramskih umjetnosti gdje je kasnije bio profesor i šef katedre za filmsku režiju. Nakon studija u Beogradu, specijalizaciju za film završio je na pariškoj akademiji za film IDHEC. Godine 1960. režirao prvi dugometražni igrani film "Dan četrnaesti" (1960) u kriminalističkom žanru. Već s tim filmom, i kao najmlađi redatelj na Filmskom festivalu u Kanu, bio je nominovan za "Zlatnu palmu" 1961. godine. Nastavlja snimanje kratkig filmova, a idući dugometražni, ratne tematike, "Provereno nema mina" (1965), režirao je zajedno s Jurijem Lisenkom. Slijedi adaptacija romana Mihaila Lalića "Lelejska gora" (1968), njegov prvi partizanski film. U sedamdesetima počinje koristiti boju na filmu, te snima adaptaciju romana Meše Selimovića "Derviš i smrt" (1974). Film je bio izabran za jugoslavenskog kandidata za "Oskara" u kategoriji stranog filma. Dvije godine kasnije režirao je novi partizanski film "Vrhovi Zelengore" (1976). U istom tonu nastavlja s "Dvobojem za južnu prugu" (1978), a istoriјsku dramu "Dorotej" (1981) smješta u srednjovjekovnu Srbiju. Ratnu dramu "Vreme leoparda" (1985) djelimično snima u Mozambiku.

image

Velimirović

/

Dobitnik je brojnih jugoslavenskih i svjetskih priznanja i učesnik broјnih prestižnih festivala: Pulski filmski festival 1974. – Velika srebrna arena, Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za kameru, Zlatna arena za scenografiju, Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Abdurahman Šalja), Nagrada C.I.D.A.L.C.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 09:02