Tamara Vujović / - FOTO: MKM
17/09/2024 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Crnogorska kreativna zajednica ima potencijal da funkcioniše kao kohezivna i dinamična scena na nacionalnom i međunarodnom nivou

Crna Gora treba da integriše kreativnost u šire ekonomske strategije, pretvarajući kulturne resurse u značajne pokretače zapošljavanja, inovacija i globalnog uticaja, a crnogorska kreativna zajednica ima potencijal da funkcioniše kao kohezivna i dinamična scena, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović na otvaranju događaja “Kreativni susreti u Podgorici”, što je prva aktivnost nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i medija i Britanskog savjeta. 

Kazala je da su kreativne industrije i kreativne ekonomije jedan od najdinamičnijih sektora globalne ekonomije, a ključnu ulogu u njihovom razvoju igraju kreativni susreti. 

- Kreativne industrije čine jedan od najbrže rastućih sektora u svijetu, sa velikim potencijalom za zapošljavanje i održivi razvoj. Ujedinjeno Kraljevstvo svjetski je lider u kreativnim industrijama i to je bio jedan od rijetkih sektora u kojima je prihod britanske privrede porastao tokom pandemije korona virusa -kazala je Vujović. 

Podsjetila je da je u Crnoj Gori za pet godina realizovano pet javnih konkursa za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija, kroz koje je resorno ministarstvo sa 650 hiljada eura, podržalo 103 projekta. 

- To nije dovoljno, ali je u bilo vjetar u leđa desetinama uspješnih poduhvata. Kreativne industrije u Crnoj Gori su postale zastupljenije u javnom diskursu, a njihov položaj u značajnoj mjeri svakako unaprijeđen, ali one još uvijek nisu ostvarile puni potencijal. Imamo mnogo kreativnih pojedinaca, što i pokazuje iz godine u godinu sve veći broj prijava na našem Konkursu za sufinanasiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija - rekla je Vujović. 

Cilj je, kako je rekla, da Crna Gora kao što je to učinilo Ujedinjeno kraljevstvo, uspješno integriše kreativnost u šire ekonomske strategije, pretvarajući kulturne resurse u značajne pokretače zapošljavanja, inovacija i globalnog uticaja, a za uspjeh u toj oblasti potrebne su kontinuirane inovacije, prilagođavanje digitalnim tehnologijama i razvoj novih vještina. 

- Rekonstruisali smo i adaptirali tri haba - u Kotoru, Baru i Šavniku, a u fazi pripreme su još dva haba- Jusovača u Podgorici i Španjola u Herceg Novom. Cilj nam je da se habovima upravlja na najbolji način, da postanu centri kulturnih dešavanja, pokretači razvoja i međunarodne saradnje, a tome će doprinijeti predlozi i ideje koje će donijeti diskusija tokom kreativnih susreta. Kreativni habovi koji su već osnovani i oni koji će biti uspostavljeni biće dodatna vrijednost u pozicioniranju Crne Gore kao idealne destinacije za digitalne nomade, ali i za razvoj lokalne zajednice u kretivnim industrijama -kazala je Vujović.

Raduje je što će tokom naredna dva dana učesnici biti u prilici da čuju iskustva britanskih kolega o konceptima kreativnih ekonomija, pozitivnim primjerima, najnovijim trendovima u toj oblasti, kao i mogućnostima promocije crnogorske kreativne scene i kulturnog nasljeđa, i Crne Gore kao destinacije za snimanje filmova i organizaciju festivala.

- Vjerujemo da kreativni sektor, odnosno kreativna zajednica Crne Gore ima potencijal da funkcioniše kao kohezivna i dinamična scena, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Sigurna sam da će ovaj događaj inspirisati učesnike da kreativno razmišljaju kako da iskoriste potencijal vlastitih kreativnih ekonomija, kao i da smjelije promišljaju o svojim kreativnim potencijalima i ambicijama - uvjerena je Vujović. 

Direktorka za Zapadni Balkan u Britanskom savjetu Kler Sirs rekla je da da su Kreativni susreti prilika da se stvarno razumiju izazovi i potrebe sektora kreativnih industrija, kao i da se otvori dijalog, dijele najbolje prakse i primjeri.

-Slušamo jedni druge i dijelimo ideje. Podijećemo naučeno i razmotriti kako možemo donijeti odluke i nadamo se nizu preporuka koje ćemo moći realizovati. I naravno, to nije nešto što se postiže lako i brzo, to će biti težak posao i zahtijevće puno truda, posvećenosti i otvorenog dijaloga između kreativne ekonomije, Ministarstva kulture i naravno, šire Vlade- kazala je Sirs.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 18:37