Tamara Vujović / Djordje Cmiljanic, Vlada
18/07/2024 u 13:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vujović: Dosljedna primjena medijskih zakona budući je najvažniji zadatak

Dosljedna primjena medijskih zakona budući je najvažniji zadatak, kako bi stvorili medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja i u kojem će kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija, kazala je ministarka Tamara Vujović.

To je poruka ministarka Tamare Vujović u newsletteru, koji je Ministarstvo kulture i medija poslalo diplomatama, odnosno evropskim partnerima, koji su pružili punu ekspertsku podršku u procesu oblikovanja zakona, koji će osjetno unaprijediti medijski sektor.

Vujović je poručila da nakon limitiranog progresa koji je Crna Gora ostvarivala kada je riječ o slobodi izražavanja i sektoru medija, usvajanje Zakona o medijima, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, predstavlja značajan napredak u unapređenju položaja i slobode medija, kao i demokratskih principa.

- Zakoni su rezultat dugotrajnog procesa konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, uključujući medije, nevladine organizacije, sindikate, kao i naše cijenjene međunarodne partnere. Ekspertska podrška naših evropskih partnera bila je ključna u oblikovanju zakona koji će osigurati slobodu izražavanja, veća prava novinara i veću odgovornost medija, po evropskim standardima i direktivama. Njihovo jednoglasno usvajanje u Skupštini nastalo je kao rezultat odgovornosti i zrelosti svih političkih subjekata koji su, svjesni važnosti dobijanja pozitivnog IBAR-a, prepoznali napor Vlade da procese značajne za dobrobit građana što prije dovede do kraja - ocijenila je Vujović.

Prema njenim riječima, transparentnost, odgovornost i profesionalizam temelji su na kojima će graditi medijski sektor i imati objektivno informisane građane.

- Unaprijedili smo zakonodavni okvir, a naš budući najvažniji zadatak je dosljedna primjena usvojenih zakona, kako bi uspješno odgovorili novim izazovima i tehnološkim promjenama u medijskom pejzažu. Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija - nedvosmislena je Vujović.

Vujović: Usvajanjem medijskih zakona dokazali smo da nam je evropski put apsolutni prioritet

Međunarodnim partnerima je zahvalila što su prepoznali napore uložene u proces koji je rezultirao usvajanjem tri važna zakona.

- Hvala vam i što ćemo ubuduće zajedno raditi na njihovoj uspješnoj primjeni, kao i unapređenju medijskog okvira Crne Gore, prve buduće članice Evropske unije - poruka je Vujović.

Podsjetila je da je različitost perspektiva i mišljenja obezbijedila radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade, civilnog sektora, medija, sindikata.

- Eksperti Savjeta Evrope su dva puta dali mišljenje na nacrte medijskih zakona, prvi put nakon stavljanja nacrta zakona na javnu raspravu, u novembru 2022. godine, a drugi put neposredno prije slanja tekstova prijedloga zakona Evropskoj komisiji u martu 2024. godine. Evropska komisija je dala pozitivno mišljenje na prijedloge medijskih zakona neposredno pred njihovo usvajanje u Skupštini Crne Gore - saopštila je Vujović.

Nova zakonska rješenja se, kako je istakla, kvalitativno razlikuju u odnosu na prethodna i u znatnoj mjeri doprinose medijskom pluralizmu, štite prava, slobodu i bezbjednost novinara, oslobađaju uredništvo od poličkog uticaja, jačaju lokalne javne emitere i ulogu nezavisnog regulatora, omogućavaju građanima da gledaju više domaće produkcije i sadražaja od javnog interesa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 01:58