Tamara Vujović EU / - FOTO: MKM
24/04/2024 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović i predstavnici EK: Vlada za kratko vrijeme napravila sjajne rezultate, možete računati na podršku EU

Crnogorska Vlada je za kratko vrijeme napravila sjajne rezultate i može računati na podršku Evropske unije (EU) u svim oblastima, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i predstavnica Evropske komisije (EK) Iliane Ivanove i Pioe Ahrenkilde Hansen.

Ivanova, koja je evropska komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, na sastanku sa Vujović u Briselu, kazala je da je Crna Gora na pravom putu ka daljem napretku i integraciji u Evropsku uniju (EU).

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i medija (MKM), pohvalila napore Vlade Crne Gore i istakla da su postignuti rezultati impresivni.

Ivanova je rekla da će EU podržati Crnu Goru u svim oblastima, kako bi se osiguralo dalje unapređenje i razvoj.

- Izražavam našu punu podršku za sva pitanja, savjet ili bilo kakvu potrebnu pomoć. Radujemo se što ćemo zajedno raditi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva i unapređenju saradnje u oblastima kulture i medija - navela je Ivanova.

Ona je istakla da je uvjerena u posebno značajnu ulogu kulture, budući da je kultura, kako je kazala, univerzalni jezik koji spaja sve nacije i narode.

Prema njenim riječima, veliki broj radnih mjesta može se kreirati u kreativnoj industriji, i potrebno je uložiti malo sredstava kako bi se postigao značajan ekonomski i društveni povrat.

Vujović je istakla da je Crna Gora konačno postigla neophodnu političku stabilnost koja vodi ka efikasnosti institucija i značajnim promjenama, poput imenovanja u pravosuđu i ubrzanja procesa evropskih integracija.

Ona je rekla da vjeruje da je država sada spremna za drugu Međuvladinu konferenciju u junu i dobijanje Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila.

Vujović je naglasila da je veliki broj zakona iz oblasti kulture, poput zakona o kulturi, o kulturnoj baština i o bibliotekama i muzejima, usklađeno sa evropskim zakonima.

Prema njenim riječima, Crna Gora i njeni prioriteti u oblasti kulture podudaraju se sa Evropskim radnim planom 2023-2026, strateškim ciljevima i aktivnostima.

Vujović je istakla da bi umrežavanje sa institucijama iz EU bilo veoma značajno za Crnu Goru u kontekstu stvaranja uslova za mobilnost mladih stvaralaca, razmjene umjetnika, programa i sadržaja i njegovanje evropskog identiteta kroz očuvanje kulturne baštine.

Ona je kao dobar primjer saradnje istakla rekonstrukciju tvrđave Španjola u Herceg Novom i kreativni hab u Kotoru, jer je, kako je rekla, tvrđava dijelom finansirana od sredstava EU u okviru strateškog projekta SA CREATIVITY, odnosno kreativni hab u okviru IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.

- Naš plan je fokusiran na razvoj potencijala kreativnih industrija, s obzirom na podatke koji pokazuju da kultura i kreativne industrije čine 3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda u Crnoj Gori - kazala je Vujović.

Cilj je, kako je navela, da postignu još više.

Vujović je rekla da cijene savjete evropskih eksperata, jer prepoznaju potencijal Crne Gore da privuče umjetnike i digitalne nomade u svim sektorima kreativnih industrija.

Sagovornice su se saglasile da je podrška EU kroz projekat CC4WBs jedan od odličnih prijema te saradnje i podrške.

Vujović je rekla da se kultura pokazala važnom ne samo za zapošljavanje, već i za zdravlje i osjećaj normalnosti, posebno u izazovnim vremenima.

Ona je kazala da je raduje što je kultura sve važnija tema na agendi EU i jedna od ključnih u susret evropskim izborima.

- Sagovornice su se saglasile da ulaganje u kulturu i kreativne industrije može donijeti brojne koristi, uključujući razvoj talenata, jačanje lokalne ekonomije i promociju kulturnog nasljeđa - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:31