Dani svedskog filma u Crnoj Gori / DANI SVEDSKOG FILMA U CRNOJ GORI-LAZAR RUZIC
11/04/2022 u 22:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Заједно осјетимо шведски вајб у филму

Божовић је навела и да је шведска кинематографија модел на који се треба угледати, што доказује квалитет филмова

Манифестацију "Дани шведског филма у Црној Гори", током које ће публика у Подгорици, Никшићу, Котору, Пљевљима и Бару, бесплатно моћи да погледа седам најновијих шведских филмова, вечерас су у Перјаничком дому званично отвориле испред организатора Аника Бен Давид, амбасадорка Шведске у Београду и Александра Божовић, директорка Филмског центра Црне Горе.

Наводећи да ФЦЦГ реализује овај програм истовремено обиљежавајући пет година постојања, Божовић истиче да овом плодном међународном сарадњом настоје ојачати и повезати црногорску кинематографију са Европом и свијетом.

– Реализацију овог програма видимо не само као плод сарадње Црне Горе и Шведске, већ као отворена врата за конкретније, храбрије и опипљивије заједничко дјеловање на пољу кинематографије и прилику да се што боље међусобно умрежимо - рекла је Божовић, између осталог, позивајући публику да осјети "Шведски вајб у филму", што је назив потпрограма манифестације. Божовић је навела и да је шведска кинематографија модел на који се треба угледати, што доказује квалитет филмова.

Амбасадорка Бен Давид наводи да је задовољна иницијативом ФЦЦГ која им омогућује да кроз филм, непосредно црногорској публици прикажу достигнућа своје културе. У Шведској, додала је, живи око 35 хиљада људи поријеклом из Црне Горе.

– То је диван мост између наше двије земље и могућност за културну размјену - навела је амбасадорка Бен Давид, представљајући шведске филмске посленике који су у Црној Гори ових дана - Јелену Милу, која је и селекторка филмова, Јона Јорансона и Микаела Кроса, најављујући да ће редитељка Сара Јанг сјутра доћи.

Након тога приказан је филм "Чартер" редитељке Аманде Кернел, чије је поздравно писмо нашој публици прочитао Јон Јорансон, иначе директор за односе с медијима Шведског филмског института.

Манифестација се завршава 14. априла, а биће одржани и мастеркласови шведских филмских посленика. У уторак, 12. априла, у Перjаничком дому, у 11 часова почиње мастерклас Jорансона. У сриjеду, 13. априла, на Факултету драмских умjетности на Цетињу мастерклас ће одржати режисерка Сара Jанг и продуцент Микаел Крос.

Прије свечаног отварања данас је одржана у Перјаничком дому панел дискусиjа "Равноправност на испиту" коjу је Амбасада Шведске организовала у сарадњи са Центром за женска права из Подгорице.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:31