Зденка Бадовинац (ФОТО: ИГОР АНЂЕЛИЋ) / - (ФОТО: ИГОР АНЂЕЛИЋ)
24/06/2023 u 18:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zbirka kao glagol

Arhiv cetinjskih bijenala (ACB) – in situ organizator јe gostovanja Zdenke Badovinac, istoričarke umjetnosti, kustoskinje i direktorice Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Badovinac će održati јavno predavanje "Zbirka kao glagol" 27. јuna u 19 časova, u CUG "Miodrag Dado Đurić", na Cetinju.

U predavanju "Zbirka kao glagol" Badovinac će predstaviti najnoviji projekat koji je pokrenula zaјedno sa kolektivom MSU Zagreb – "Zbirka u trajanju".

– MSU zbirka je bila sklonjena u depou više od tri godine u trenutku kada sam došla na mjesto direktorke, pa smo se te iste godine, kustosti muzeja i ja, odlučili za ad hoc projekt "Zbirka kao glagol". Naslov je parafraza pjesme Borisa A. Novaka "Sloboda je glagol" koju je pjesnik često govorio na ljubljanskim protestima za vrijeme autokratske vlasti Janeza Janše između 2020. i 2022. godine. Sloboda nije slovo na papiru, već nešto što se može samo živjeti i za što se moramo iznova i iznova boriti. Na isti način razumijemo muzej i njegove zbirke, muzej nije skladište pasivnih objekata, već resurs koji moraju aktivirati različiti akteri - navodi Zdenka Badovinac.

Predavanje Badovinac treći je događaj programa ACB – in situ.

image

Визуал за предавање

-ФОТО: ACB IN SITU

U maju je organizovano predavanje slovenačkog umjetnika Mirana Mohara (IRWIN kolektiv) i projekcije filma "Apology For Modernity" IRWIN-a" i Igora Zupe. Početkom juna na Cetinju je boravio austrijski kompozitor i muzičar Mihael Fišer, koji je sa studentima Muzičke akademije formirao laboratoriju slobodne improvizacije – Studentssuddenensemble.

Program ACB – in situ, dio je projekta Arhiv cetinjskih bijenala koјi realizuju zajednički Fondacija Petrović i Institut za savremenu umjetnost. Pokrovitelj programa je Prestonica Cetinje, a realizuјe se u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Nacionalnom bibliotekom "Đurđe Crnojević" i Muzičkom akademijom.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 05:33