Челебић отворила изложбу / -ФОТО: Ж. ЈАЊУШЕВИЋ
05/10/2021 u 23:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жена је била и остала инспирација

Поставку изложбе "Перспектива о жени са четири континента"чине експонати из богатог фонда ЦСУЦГ, а може се погледати до краја октобра

"Перспектива о жени са четири континента" назив је изложбе чија се поставка може до краја октобра погледати у Перјаничком дому и Галерији "Клуб", изложбеним просторима Центра савремене умјетности Црне Горе.

Поставку чине експонати из богатог фонда ЦСУЦГ, а приредиле су је кустоскиње Марина Челебић, Нађа Баковић и Анита Ћулафић. Оне су селектовале умјетничке радове са четири континента - Азије, Африке, Јужне Америке и Европе, из 24 земље, а чиjи jе мотив жена. Поставка прати како се перспектива о жени миjења зависно од култура и епоха у коjима су радови настаjали. Односно, како се наводи у тексту каталога, "жена, у своj сложености своjе природе, вjечита jе тема и инспирациjа за умjетнике као нешто чисто и савршено, никако само пролазни обjекат пожуде. Жена jе одувиjек неоспорно и наjвећи подстрек људског ума и енергиjе. Она jе инспиратор, као Бог и природа, и вjероватно не постоjи омиљениjа тема од љепшег пола", записала је Челебић.

Овдjе престаjу границе и почиње универзални ликовни говор коjи боjом и обликом обjашњава духовни миље, традициjу и савременост

Отварајући изложбу, Челебић jе навела да су, да би одговориле на задату тему, сагледале жену са више аспеката.

– Ова изложба, по нашем мишљењу, заслужуjе пажњу и даjе своjеврстан естетски доживљаj, из разлога што се риjетко када може наћи, на jедном мjесту, оволико сусрета култура, а то има посебну вриjедност и носи изузетну поруку. Овдjе престаjу границе и почиње универзални ликовни говор коjи боjом и обликом обjашњава духовни миље, традициjу и савременост - рекла jе Челебић на отварању, које је музиком додатно оплеменио Дамир Мурсељевић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 15:37