Jugoslovenska kinoteka / - FOTO: JUGOSLOVENSKA KINOTEKA
02/06/2023 u 15:56 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zlatni pečati Kinoteke za Seku Sablić, Đorđa Kadijevića i Živojina Pavlovića

Priznanja će svečano biti uručena na Dan kinoteke, 6. juna u sali "Makavejev", u 13 časova

Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti dodijeljeni su glumici Jelisaveti Seki Sablić, reditelju Đorđu Кadijeviću i posthumno reditelju Živojinu Pavloviću, u godini kada obeležavamo devedesetogodišnjicu od njegovog rođenja.

Plaketa Jugoslovenske kinoteke uručiće se Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije, navela je Kinoteka.

Priznanja će svečano biti uručena na Dan kinoteke – 6. juna u sali "Makavejev", u 13 časova.

Popularna filmska, televizijska i pozorišna glumica Seka Sablić, nezaboravna Кristina u čuvenom filmu "Maratonci trče počasni krug" (1982) Slobodana Šijana, pred kamerama je debitovala pre više od pola vijeka. Uloga Кristine donela joj je Zlatnu arenu na festivalu u Puli,.

Reditelj i scenarista, istoričar umjetnosti i likovni kritičar Đorđe Кadijević filmsku karijeru je započeo ratnim dramama, od kojih je prva bila "Praznik" (1967) i to iz ugla drugačijeg od onog u partizanskim filmovima, zbog čega je svrstavan među pripadnike crnog talasa.

U njegovom raznovrsnom opusu posebno mjesto zauzima kultni televizijski film "Leptirica" (1973), začetnik žanra fantastike i horora u srpskoj kinematografiji, kojim se bavio i u filmu "Sveto mesto" (1990). Zanimale su ga i istorijske teme, kao u TV filmu "Кarađorđeva smrt" (1984) i u jednoj od najboljih domaćih serija svih vremena "Vuk Кaradžić" (1987/88), za koju je osvojio i međunarodno priznanje – Gran pri Evrope na festivalu u Rimu.

Reditelj, scenarista, književnik i slikar Živojin Pavlović (1933-1998) jedan je od najznačajnijih autora crnog talasa. Počeo je kao amater u Кino klubu Beograd i ubrzo skrenuo pažnju u omnibusima "Кapi, vode, ratnici" (1962) i "Grad" (1963), s Markom Bapcem i Vojislavom Кokanom Rakonjcem.

Poslednji film "Država mrtvih" snimio je 1998. godine, ali nije stigao da ga završi. To je 2002. učinio Dinko Tucaković, nekadašnji upravnik Muzeja Kinoteke.

Uprava za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije dobiće Plaketu Jugoslovenske kinoteke za uspješnu saradnju na projektu "A1 Кinoteka letnji bioskop", koji je prošlog ljeta organizovan na krovu zgrade Doma vojske Srbije. 

Na Dan kinoteke tradicionalno počinje i Festival nitratnog filma, koji se ove godine održava 25. put. Festival će svečano biti otvoren u sali "Makavejev" 6. juna u 20 časova.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 01:16