Атмосфера на промоцији у Поморском музеју / -Поморски музеј
06/05/2021 u 14:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Омаж др Милошу Милошевићу у Поморском музеју зачињен успоменама на његов лик и стваралаштво

Kњига др Милоша Милошевића "Поморска привреда Боке Которске у XVIII вијек" уз дјело "Поморци трговци, ратници и мецене" и радове објављене углавном у Годишњацима Поморског музеја Црне Горе, скоро да заокружују истраживачко бављење историјом поморства овог аутора, истакнутог архивисте-историчара.

– Књига коју је објавила Издавачка кућа "Госпа од Шкрпјела", а штампао "Cicerocet" Цетиње, подијељена је у три цјелине.Прва цјелина садржи два рада, "Професионално формирање помораца у Боки Которској у 17. и 18. вијеку и Кредитирање поморске привреде у Боки Которској 18. вијека". Друга цјелина говори нам о носиоцима поморско-трговачких активности у 18. вијеку Котора, Пераста, Доброте, Столива, Херцег Новог. Трећа цјелина је рад посвећен "Поморским елементима у обитељском архиву Баловића из Пераста". Уводни дио књиге под називом "Поморство-извор живота на камену" даје сажети приказ поморско-трговачке историје Боке Которске, почетке поморства и постепене оријентације обалних мјеста залива на поморство и поморску трговину, која ће донијети просперитет његовим житељима, објаснио је библиотекар Славко Дабиновић, пишу дневне новине „Дан”.

Познавалац историје и културних токова Боке Которске

– Милош Милошевић је више пута истицао да је богато наслијеђе Боке Которске настало као плод поморске привреде и наглашавао да је то и данас њена најприроднија дјелатност, јер произилази из датих погодности географског положаја и плод је дуге традиције. За савремену генерацију одабране студије о поморству Боке Которске представљају најплодније тло за разумијевање ове поруке Милоша Милошевића, једног од најбољих познавалаца историје и културних токова Боке Которске - истакла је Чубровић, а пишу дневне новине „Дан”.

Виша конзерваторка мр Зорица Чубровић наглашава да дјело "Поморска привреда Боке Которске у XVIII вијеку" говори о главној области људског дјеловања у Боки – о поморству приобалних градова и насеља у заливу, чије обале су пружиле најприроднији облик комуникације, отискивање према крајевима на другим облама, ка другим и другачијим свјетовима.

Омаж Милошевићевом дјелу у Поморском музеју зачињен је успоменама на његов лик и стваралаштво, те заједничком пјесмом "Тиха ноћ", које су са публиком подијелили чланови његове породице. Архивисткиња Јелена Антовић, кћерка Милоша Милошевића, присјетила се прославе oчевог рођендана једног 4. маја у породичној палати Милошевић - Радоничић у Доброти. Водитељка програма била је Дијана Ђурашковић. У име издавача дон Срећко Мајић је публици на промоцији дијелио бесплатне примјерке књиге.

М.Д.ПОПОВИЋ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:53