Дивљи кестен као лијек / -Дивљи кестен као лијек
20/10/2021 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дивљи кестен - лијек против проширених вена и хемороида

Препарати од дивљег кестена од велике су помоћи онима који пате од проширених вена на ногама, јер есцин који ова биљка садржи, сужава крвне судове

Дивљи кестен је импознатно дрво које је из Ирана донијето у Европу. Његови плодови, вјесници јесени веома су љековити. Они садрже танине и флавоноиде који повећавају отпорност капилара и смањују њихову пропустљивост. Активне супстанце дивљег кестена смањују филтрирање бјеланчевина, електролита и воде у простор ван крвних судова. Препарати од дивљег кестена од велике су помоћи онима који пате од проширених вена на ногама, јер есцин који ова биљка садржи, сужава крвне судове.

Преносимо рецепт травара Момчила Антонијевића оји открива како да код куће направимо природни еликсир од дивљег кестена.

"Стигла је јесен и почела је сезона дивљег кестена. Прелијепо дрво које краси многе паркове је изузетно љековита биљка која садржи велике количине танина и полифенола, садржи и једну супстанцу која се зове есцин, која служи за сужавање крвних судова. Полоифеноли утичу на јачање отпорности крвних судова, па се дивљи кестен сматра једним од најбољих дивљих љекова против проширених вена и хемороида - истакао је Момчило Антонијевић.

Употреба

Потребно је да ове дане када дивљи кестен пада на земљу искористите, да их одвојите од бодљикаве љуске која се не употребљава. Искористити само млад кестен који је пао са дрвета, који није оштећен и који није стар. Потребно је 20 комада дивљег кестена које треба пресјећи ножем, ставити у једну потпуно чисту теглу и прелити литром 70 постотног алкохола, који сте прије тога пустили да проври. Важно је да алкохол буде врео јер се на тај начин моментално стопира дио ензима који убрзавају распад љековитих састојака које дивљи кестен треба да задржи - саветује травар.

Додаје да теглу треба затворити, сачекати да се она мало охлади, добро промућкати и оставити да стоји на неком тамном или хладном мјесту две недеље. Повремено промућкати теглу, а после двије недјеље проциједити тинктуру. Садржај подијелити на два дијела. Један дио користити за спољашњу употребу, три супене кашике ове тинктуре разблажити са количином воде која је три или четири пута већа од тинктуре и користити за облоге.

Други дио тинктуре може да се пије у односу 20 капи са мало воде, а пије се два пута на дан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:46