13/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lijek za dijabetes liječi i gojaznost

Gojaznost je, jednostavno rečeno, posledica toga što se unosi više energije nego što se troši. Ali k
Gojaznost je, jednostavno rečeno, posledica toga što se unosi više energije nego što se troši. Ali kod pretjerane gojaznosti ovaj problem je mnogo složeniji. Naučnici su otkrili da već poznati lijek za dijabetes može značajno da pomogne u gubitku viška kilograma.
Poslednjih decenija broj gojaznih Amerikanaca se toliko uvećao da se procenjuje da danas 40 odsto odraslih spada u ovu kategoriju. Ovim ljudima ne samo da je teško da skinu višak kilograma, već je i u medicinskom pogledu gojaznost postala ozbiljan zdravstveni problem.
Osim značajne promjene u načinu života, prije svega zdravog načina ishrane i redovne fizičke aktivnosti, postoje samo još dvije mogućnosti da se oslobodimo viška masnog tkiva – barijatrijska hirurgija i ljekovi za mršavljenje. Prva mogućnost je, naravno, veoma invazivna i nosi razne rizike i komplikacije. Što se tiče ljekova, oni ne djeluju uvijek i mogu imati negativne efekte.
Rješenje na pomolu
Međutim, eksperimentalni tretman koji su nedavno testirali naučnici mogao bi da utre put za nove medikametozne terapije u liječenju gojaznih pacijenata.
Tokom studije na uzorku od skoro 2.000 odraslih osoba iz 16 zemalja, učesnici su uzimali nedjeljnu dozu lijeka semaglutid koji se inače koristi za liječenje dijabetesa tipa dva.
Kontrolna grupa je umjesto lijeka dobijala placebo. Obje grupe ispitanika su dobile uputstva za dijetetski režim ishrane koji podstiče gubitak kilograma.
Ispitanici koji su uzimali placebo, po završetku studije izgubili su jako mali i klinički beznačajan broj kilograma, dok su kod onih koji su dobijali semaglutid rezultati bili mnogo izraženiji, piše Sajens alert.
Posle 68 nedjelja uzimanja lijeka koji utiče na smanjenje apetita, ispitanici su u prosjeku izgubili 14,9 odsto od svoje prethodne težine. S tim, kako napominju autori ispitivanja, da je oko 30 odsto ispitanika izgubilo više i od 20 odsto tjelesne mase tokom ovog perioda.
Za sada se čini da je ovaj lijek dvostruko uspješniji od svih postojećih ljekova za mršavljenje, navode istraživači.
„Nijedan drugi lijek nije uspio da dovede do ovog nivoa gubitka kilograma. Prvi put je utvrđeno da zahvaljujući nekom lijeku ljudi mogu da postignu iste rezultate kao invazvnom hirurškom intervencijom“, naglašava dr Rejčel Baterhem, specijalista za dijabetes i gojaznost sa Univerzitetskog koledža u Londonu.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:40