KAFA, DORUČAK / SHUTTERSTOCK - FOTO: SHUTTERSTOCK
20/08/2024 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Namirnice koje ne treba jesti na prazan stomak

Nije svejedno šta prvo unosimo u tijelo.

Doručak je ključni obrok koji daje energiju za ostatak dana. Međutim, nije svejedno šta prvo unosimo u tijelo.

Među namirnicama koje se smatraju najštetnijim za konzumiranje na prazan želudac su svi pekarski proizvodi napravljeni od kvasca.

Prema riječima ljekara, takva hrana iritira stomak i izaziva prekomjerno stvaranje gasova. Takođe, šećer koji se nalazi u pekarskim proizvodima povećava nivo insulina u krvi.

Nutricionisti kafu i sendviče smatraju najgorim opcijama za doručak. Kažu da će negativno djelovati i sokovi od citrusa i voća na prazan stomak jer iritiraju gastrointestinalni trakt. Riječ je o hrani koja sadrži kiselinu koja iritira sluzokožu želuca, što može dovesti do gastritisa, čireva i drugih tegoba.

Čak su i banane štetne za jelo na prazan stomak. Oni povećavaju opterećenje srca i narušavaju ravnotežu kalijuma i magnezijuma u ​​organizmu, pa ih je uvijek bolje jesti posle obroka, prenosi Index.hr.

Ovi su namirnice koje ne valja jesti za doručak

Još jedna štetna hrana sa početak dana su fermentisani mlječni proizvodi. Uprkos sadržaju bakterija važnih za tijelo, oni ne donose nikakvu korist.

Kako objašnjavaju stručnjaci, „mikroorganizmi jednostavno umiru u hlorovodoničkoj kiselini koja se preko noći nakupila u stomaku“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:17