/ FOTO: SHUTTERSTOCK
27/12/2021 u 23:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пијте чај од нане, умириће вас и ријешиће вам респираторне проблеме

У саставу нане су витамини, минерали, киселине, бетакаротен, влакна...

Једна од најљековитијих биљака коју имамо прилику свакодневно да користимо је свакако нана или мента.

Најчешће се користи у облику чаја, али може да се конзумира и као зачинска биљка.

Од давнина је коришћена за ублажавање стомачних проблема и као природно средство које опушта цијели организам.

Осим што је пријатног мириса и укуса, нана има сложен хемијски састав. У саставу нане су витамини, минерали, киселине, бетакаротен, влакна, танин, флавоноиди. Она је и одличан извор бакра, мангана и витамина Ц.

За благотворно дејство на организам најодговорнији су флавоноиди, пелини, ментол и танини, који подстичу продукцију жучи, убрзавају варење и појачавају апетит.

Наше баке су вјеровале да чај од нане може да буде од помоћи код многих респираторних тегоба, али и код напетости и несанице.

Респираторни проблеми

Чај од нане може да помогне код смиривања упалног процеса респираторних органа. Овај напитак опушта мишиће грла и помаже у ублажавању симптома прехладе. Захваљујући ментолу, чај од ове биљке може да потпомогне чишћење дисајних путева.

Проблеми са синусима

Kао и босиљак, и нана је често коришћена као биљка која благотворно утиче на прочишћење синуса. Наше баке су је користиле као додатак прокључалој води изнад које би требало стајати и удисати мирисна испарења.

Упоран кашаљ

У нашој традицији је да чајеве пијемо махом онда када се не осјећамо добро. С обзиром на то да има љуткасту арому, чај од нане се често употребљава за ублажавање кашља.

Бол у мишићима

Чај од нане позитивно утиче на циркулацију, а користи се и за ублажавање болова у мишићима који се јављају послије већих напора.

Смирује и опушта

Нана се сматра биљком која је ефикасна и за елиминисање напетости. Уколико сте имали тежак дан и осјећате нелагодност у желуцу, попијте шољу топлог чаја од нане - он ће опустити мишиће желуца, па ћете и ви бити опуштенији.

Против несанице

Умирујуће дејство нане може да буде од користи и ако имате проблема са несаницом. Попијте топао чај од ове биљке у комбинацији са мало матичњака или лаванде и лакше ћете утонути у сан

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:52