17/12/2020 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uklanjanje staklastog tijela liječi mnoga očna oboljenja

To je posebno važno u liječenju komplikacija dijabetesa (dijabetička retinopatija), ablacije mrežnjače, kao i u liječenju posljedica povreda i krvarenja, infekcija u oku (endoftalmitis) i kod određenih problema tokom operacije katarakte
-Širom svijeta broj oboljelih od najtežih očnih bolesti, kao što su poremećaji zadnjeg dijela oka, poput dijabetičkih oštećenja, ablacije mrežnjače, bolesti žute mrlje oka, raste iz dana u dan. Staklasto tijelo i mrežnjača su tijesno povezani i mnoga oboljenja nastaju usled prekida veza između njih.
Vitrektomija je jedna od najsloženijih i najrizičnijih operacija u oftalmologiji, kojom očni hirurzi, uz najsavremenija dostignuća medicine i tehnologije, nastoje da pomognu ljudima koji su donedavno bili osuđeni na sljepilo. Ova komplikovana operacija se često izvodi u kombinaciji sa uklanjanjem katarakte, intervencijama protiv glaukoma, tako da hirurg mora da ima veliko iskustvo i univerzalno znanje iz različitih oblasti oftalmologije. Prvu vitrektomiju u Crnoj Gori je 2012. godine u očnoj klinici „Optimal“ u Podgorici izveo oftalmolog-hirurg Sergej Alpatov, koji je za „Dan” prenio osnovna znanja o ovom komplikovanom zahvatu.
Šta predstavlja zadnji segment oka ?
– Zadnji segment oka je vrlo značajan za vid. On uključuje najvažnije strukture oka, prije svega staklasto tijelo i mrežnjaču. Staklasto tijelo je najveća providna struktura oka i zauzima oko 80 odsto intraokularnog prostora. Mrežnjača je najtanji sloj nervnog tkiva koji pokriva unutrašnju površinu oka. Kada svjetlost uđe u oko, prolazi kroz prednji segment - rožnjaču, sočivo, zatim kroz staklasto tijelo, a onda dospijeva na mrežnjaču. U slojevima mrežnjače odvija se složeni fotohemijski proces, što rezultira transformacijom svjetlosne energije u energiju nervnog impulsa koji očnim nervom stiže do mozga. Staklasto tijelo i mrežnjača su tijesno povezani i mnoga oboljenja nastaju usled razvoja patoloških veza između njih. Pomoću vitrektomije se ove veze mogu normalizovati i stanje mrežnjače stabilizovati.
Šta je vitrektomija?
– Vitrektomija (uklanjanje staklastog tijela) je vrsta očne hirurgije koja se koristi za liječenje problema mrežnjače i staklastog tijela. U ovoj operaciji, oftalmolog može:
- ukloniti krv ili drugu supstancu koja sprečava svjetlo da se pravilno fokusira na mrežnjaču;
- ukloniti ožiljkasto tkivo koje nabora ili trga mrežnjaču i uzrokuje loš vid;
- pomoći u popravljanju mrežnjače koja se odvojila (odvukla) od očnog zida;
- ukloniti strani predmet zaglavljen u oku usljed povrede.
Koja oboljenja liječite vitrektomijom?
– To je posebno važno u liječenju komplikacija dijabetesa (dijabetička retinopatija), ablacije mrežnjače, kao i u liječenju posljedica povreda i krvarenja, infekcija u oku (endoftalmitis) i kod određenih problema tokom operacije katarakte. Do nedavno zadnji segment oka nije bio dostupan mikrohirurškim intervencijama. Danas je vitroretinalna hirurgija oblast oftalmologije koja se najbrže razvija. Šema vitrektomije. Kroz tri uboda u oko se uvodi vitrektom, svjetlo i kanila za isporuku tečnosti. Operacija se kontroliše kroz zjenicu pomoću mikroskopa.
Koliko duga je istorija vitrektomije, s obzirom na to da operacija katarakte postoji već nekoliko hiljada godina?
– Začetnikom hirurgije staklastog tijela smatra se američki naučnik R. Mahemer, koji je 1971. godine objavio rezultate liječenja krvarenja u oku pomoću uređaja koji je sam razvio. U početku se vitrektomija smatrala očajnim korakom i vršila se kod naročito teških oštećenja zadnjeg segmenta oka, kada su druge metode liječenja bile neefikasne. Prethodnih godina, sama metoda vitrektomije, kao i indikacije za nju, jako su se promijenile. Hirurzima su stavljeni na raspolaganje novi instrumenti debljine samo pola milimetra (kalibar 25, pa čak i 27), pomoću kojih se sa površine mrežnjače mogu uklanjiti ne samo grubi ožiljci, već i jedva vidljive membrane. Pomoću najtanjih optičkih vlakana, laserska energija se može sprovesti u oko za preciznu koagulaciju oštećenih djelova očnog dna. Različite zamjene za staklasto tijelo - teške tečnosti, silikonska ulja i ekspanzivni gasovi omogućavaju ne samo da poprave oštećenu mrežnjaču, već i da je drže u tom položaju onoliko dugo koliko je potrebno da bi prirasla. Značajno je povećan i nivo bezbjednosti liječenja. Upotreba minijaturnih pinceta, makaza i drugih instrumenata omogućava da se operacija vrši ne kroz rezove, već kroz ubode, uz minimalnu traumu na očnim strukturama. Pri tom, rizik od infekcije je praktično sveden na minimum.
Vitrektomija je visokotehnološka operacija i zahtijeva puno sofisticirane opreme i preciznih instrumenata. Čitav hirurški tim mora raditi kao jedinstveni organizam.
Šta je potrebno za operaciju vitrektomijom?
– Vitroretinalne intervencije su prilično skupe procedure i za valjani rad potrebni su različiti instrumenti i oprema.
• Optički konverter;
• Aparat za vitroretinalnu hirurgiju, koji uključuje vitreotom, endolampu, endokoagulator, sistem za infuziju tečnosti, pumpu za ubrizgavanje gasa i silikona i tako dalje;
• Komplekat mikrohirurških instrumenata - pinceta, makaza, kanila različitih oblika i konfiguracija;
• Materijali za intravitrealnu tamponadu - dugo resorbujući gasovi, teške tečnosti, silikonska ulja;
• Endolaser.
Često se vitrektomija izvodi u kombinaciji sa uklanjanjem katarakte, intervencijama protiv glaukoma, tako da hirurg mora da ima veliko iskustvo i univerzalno znanje iz različitih oblasti oftalmologije. Savremena hirurgija staklastog tijela i mrežnjače podignuta je na sasvim novi nivo. Sada je to izuzetno precizna medicinska procedura koja se primjenjuje u liječenju bolesti ne u poodmakloj fazi, već u početnim fazama razvoja. Sada je moguće liječiti pacijente sa pukotinama u makuli, epiretinalnim membranama, čak je moguće ukloniti i „plivajuće mušice“ – zamućenja koja ljudima izazivaju velike smetnje.
M.D.P.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:51