20/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
StoryEditor

Virak pomaže kod neplodnosti, mioma, cista, neredovnih ciklusa

-Žene su se oduvijek okretale prirodi kao izvoru zdravlja i ljekova. I pažljivim izborom su pronađen
-Žene su se oduvijek okretale prirodi kao izvoru zdravlja i ljekova. I pažljivim izborom su pronađeni ljekovi za bolne i neredovne cikluse, hormonske promjene, menopauzu i neugodne simptome koji je prate, ali i za miome, ciste…
Među biljkama koje čuvaju žensko zdravlje najviše se ističu virak (gospin plašt), hajdučka trava, breza, kantarion, žalfija, neven, rusomača i valerijana – neprikosnoveni darovi prirode. Njih bi svaka žena trebalo da ima u kućnoj apoteci. Naravno, ne očekujte rezultate odmah, za sve treba vremena i strpljenja.
Ove biljke smiruju upale, otoke, imaju snažno antibakterijsko djelovanje, koriste se kod neplodnosti, odličan su regulator hormona, lijek za policistične jajnike, ublažavaju simptome PMS-a, postporođajne depresije, a pomažu i kod skidanja suvišnih kilograma.
Koriste se još od antičkog doba, a u srednjem vijeku smatralo se da mogu da očuvaju nevinost i mladolikost. Švajcarski travar Johan Kincl tvrdio je da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od gospinog plašta (virka).
Pored spomenutih djelovanja na žensko zdravlje, gospin plašt djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava PMS, reguliše ciklus. Koristi se i kod bolnih i obilnih menstruacija, jer sadrži tanine i adstringente koji normalizuju krvarenje. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi sa virkom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija.
Čaj za plodnost
Pomiješajte iste količine gospinog plašta i valerijane, pa kašičicu mješavine prelijte s dva decilitra ključale vode. Zatim ostavite poklopljeno neko vrijeme da odstoji, ne kraće od pola sata. Procijedite i lagano pijte do tri šolje čaja dnevno tokom tri mjeseca, s pauzama tokom menstruacije.
Virak i malina
Pomiješajte po 50 grama virka i lista maline s duplo manje (25 g) matičnjaka. Uzmite jednu do vrha punu supenu kašiku i prelijte s dva decilitra vode koja je tek proključala.
Zatvorite posudu i sačekajte najmanje tridesetak minuta da čajna mješavina odstoji. U jednom danu (24 sata) možete da uzimate najviše tri šolje ovog napitka.
Za policistične jajnike pomiješajte iste količine gospinog plašta, hajdučke trave i nevena, pa tri velike kašike ove mješavine prelijte s litrom provrele vode i pustite pola sata poklopljeno da odstoji, pa procijedite. Možete da pijete do tri šolje, ali samo nekoliko dana.
Kupka
Priprema: 200 grama suvog ili svježeg gospinog plašta prokuvajte u tri litra vode i ulijte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se opustite najviše deset do dvadeset minuta prije spavanja.
Super ženski čaj
Pomiješajte hajdučku travu i gospin plašt u istim količinama. Za jednu šolju čaja prelijte kašičicu mješavine s 2,5 dl provrele vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, zatim procijedite. Po želji se može zasladiti medom. Piti 2-3 šolje dnevno.
Reguliše menstrualni ciklus i ublažava bolove, uključujući i bolove u grudima, liječi gljivične infekcije, upalu mokraćnih kanala, bijelo pranje i upalu jajnika. Djeluje protiv cisti na jajnicima, ublažava neugodne simptome PMS-a, menopauze i klimaksa; uravnotežuje hormone, jača matericu te time smanjuje sklonost pobačaju; jača cijeli reproduktivni sistem. Nakon šest nedjelja napraviti pauzu od četiri nedjelje. Ovu čajnu mješavinu ne bi smjele da piju trudnice.
Priredila:A.Š.


Izdvojeno

28. jul 2021 19:49