/ Фото: Илустрација
18/05/2021 u 16:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зова је љековита и освјежавајућа, а од ње можете и шампањац да направите

U комбинацији са листом купине помаже и у лијечењу упале грла

Топли чај од зове снижава температуру и помаже нам да лакше савладамо болест. Такође у комбинацији са листом купине и петровца помаже и у лијечењу упале грла.

Од зове може чак и шампањац да се направи.

Зова се у нашој традицији сматра сјеновитим дрветом – оним дрветом које представља везу између нас и подземног света. Сматрало се да у њему живе виле и сељаци ни по коју цијену нису жељели да пале дрво зове да их не би узнемирили, објашњава новинар и народни травар Момчило Антонијевић за РТС.

Традицију на страну, зова има изузетне љековите особине. Добро је познато дејство чаја зове на снижавање повишене температуре.

- Зова је прилично безбједна за употребу и могу да је користе и мала дјеца. Када су дјеца у питању (не одојчад), дозирање је веома важно: једна кафена кашичица сувог цвијета зове прелије се кључалом водом и остави да одстоји 15-20 минута. Затим се проциједи и пије топао - каже Антонијевић.

Зовом против упале грла

Може да се користи и против упале крајника или гнојних упала грла у комбинацији са листом купине и петровцем.

Жалфија је такође одлична у ту сврху, али њено комбиновање са зовом није добро.

Напитак се може направити тако што се помешају једнаке количине цветова зове, листова купине и надземног дела петровца. Једна супена кашика те смеше се прелије шољом кључале воде, промијеша се, поклопи и остави 30–45 минута.

После тога се проциједи и пије у што мањим гутљајима. Циљ је да се што дуже тај чај задржи у  грлу. Пијте двије до три шоље дневно.

Ззову треба брати у природи, даље од градова и загађења, као и да то треба радити по сувом времену.

Дјеца не би требало да пију више од једне до двије шоље дневно, док је за одрасле та мјера три шоље. Чај од зове изазива обилно знојење, па се на природан начин спушта тјелесна температура. На врло сличан начин дјелује и липа.

Сок од зове је такође веома популаран у народу, а Антонијевић је дао и рецепт како да се лако направи и „шампањац“ од зове, јер се на њеним цвјетићима налазе природни квасци, који после извјесног времена изазивају ферментацију заслађене воде од које се то пиће прави.

„Шампањац“ од зове има и пробиотске културе у себи, тако да је користан за цревну флору.

Зова је веома популарна у њемачкој траварској традицији као један од најбољих љекова против прехлада и грипа, а њено антивирусно дјеловање потврдили су и њемачки научници.

Поред цвјетова, изузетно су љековити плодови зове који су јако богати антоцијанима. Оне су одличан лијек против грипа, а у Њемачкој се од њих прави сируп.

Свјеже имају благо лаксативно дејство, па их је зато потребно термички обрадити.

Зова такође подстиче избацивање течности из организма и снижава ниво мокраћне киселине у крви и због тога се препоручује онима који пате од артритиса и реуме.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:50