/ -SHUTTERSTOCK
29/06/2024 u 18:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Barbika iz svemira stiže u London

Barbika koja je bila u svemiru biće prvi put izložena javnosti u okviru predstojeće izložbe Muzeja dizajna u Londonu povodom obilježavanja 65. godišnjice svjetski poznatog brenda lutaka.

U aprilu 2022, Kristoforeti se vratila na ISS za svoju drugu misiju, Minerva, i tokom misije je izvela svoju prvu svemirsku šetnju, postavši prva Evropljanka koja je to učinila, navodi ESA.

Tokom svog boravka u orbiti, odgovarala je na pitanja pet mladih djevojaka, uključujući i zašto je željela da postane astronaut, a video snimci razgovora biće prikazani na izložbi.

"Mislim da je veliko dostignuće za cjelokupni tim što će ova Barbi lutka biti izložena i mnogo više ljudi će je vidjeti na ovoj izložbi", rekla je Kristoforeti (47), koja je bivši borbeni pilot italijanskih vazduhoplovnih snaga. Kompanija igračaka Matel, koja proizvodi Barbi, i ESA, su lansirale Barbi lutku Samanta Kristoforeti 2021. godine povodom Svjetske nedjelje svemira, s ciljem da se djevojčice podstaknu da postanu "sledeća generacija astronauta, inženjera i svemirskih naučnika", navodi ESA na zvaničnom sajtu. Izložba u Muzeju dizajna, biće otvorena 5. jula 2024.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 18:43