Veš mašina, kapsule / - FOTO: SHUTTERSTOCK
27/08/2024 u 22:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dvije velike greške koje većina pravi sa kapsulama za pranje veša

Kapsule za pranje veša ako se ne koriste pravilno mogu učiniti više štete nego koristi. Međutim, ako savladate osnovne korake, shvatićete da su veoma praktični.

Ako ste primijetili da kada izvadite odeću iz mašine za pranje veša, ima tragova deterdženta iz kapsule koji se nije dovoljno rastvorio, to je znak da ga ne koristite pravilno, piše Bestlife, a prenosi Citymagazin.

„Kapsule za pranje su dizajnirane da se potpuno rastvaraju u vodi, oslobađajući sredstva za čišćenje ravnomerno tokom ciklusa pranja“, kaže Mufeta Kruger, stručnjak za čišćenje i osnivač Muffetta’s Household Assistants.

Ovaj proces rastvaranja je ključan za „efikasno čišćenje“, dodaje Karina Toner, šef odeljenja Spekless Cleaning.

„Kada se kapsula ne rastvori u potpunosti, sredstva za čišćenje i enzimi unutar njih možda neće biti ravnomjerno raspoređeni“, objašnjava ona, dodajući: „Ovo može dovesti do toga da se ostaci zalepe za odjeću, uzrokujući mrlje“.

Dakle, ako ih ne koristite pravilno, kapsule mogu oštetiti vaš veš.

GREŠKA 1: Stavite ih na vrh

„Uobičajena greška je dodavanje kapsule deterdženta direktno na odjeću u mašini za pranje veša“, kaže Toner i dodaje: „Kapsule uvijek treba staviti na dno bubnja prije dodavanja odeće“.

Postavljanjem kapsule na dno, dajete joj veću šansu da se potpuno poveže sa vodom dok se mašina puni, što će joj omogućiti da se rastvori, kaže Laura Mountford, uticajna osoba za čišćenje i pranje veša.

„S druge strane, ako kapsulu stavite na odjeću, ona se neće dobro rastvoriti“, upozorava ona.

GREŠKA 2: Ispraznite mašinu za pranje veša

Kapsule za veš takođe dobro funkcionišu samo kada je mašina za pranje veša puna do propisanog kapaciteta.

„Važno je pratiti uputstva proizvođača o količini veša“, kaže Kruger, dodajući: „Ako preopteretite mašinu za pranje i dodate previše odeće, kapsula se možda neće pravilno rastvoriti.“

Prema Krugeru, prenatrpana mašina za pranje veša neće ostaviti dovoljno prostora da se kapsula deterdženta pravilno rastvori.

„Kada je mašina za pranje veša previše puna, možda neće biti dovoljno prostora da se kapsula rastvori i ravnomjerno rasporedi po odjeći“, tvrdi ona i dodaje: „Ovo može dovesti do toga da neki predmeti dobijaju previše deterdženta, dok drugi primaju premalo.“

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 11:24