/ -SHUTTERSTOCK
24/04/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Faktori koji doprinose razvoju demencije

Demencija je stanje koje se ne može u potpunosti spriječiti - starost, genetika i faktori okoline mogu uticati na njen nastanak.

Međutim, određeni faktori rizika u načinu života mogu se kontrolisati. Stoga su ljekari izdvojili tri najvažnija faktora rizika kojima se moramo pozabaviti ako želimo da spriječimo demenciju.

1. Nedovoljno vježbanje

"Gojaznost, hipertenzija i dijabetes su povezani sa do 50 odsto slučajeva demencije. Dakle, poboljšanje faktora rizika, kao što je pretežno sjedjenje i drugi koji doprinose razvoju ovog stanja, moglo bi značajno da smanji stope demencije", rekao je neurolog dr Alvaro Pascual- Leone za HuffPost.

On preporučuje vježbe kao što su hodanje ili vožnja bicikla, trening snage sa tegovima ili vježbe uma i tijela kao što su joga ili tai či, koje mogu da umire um. Tvrdi da je dovoljno vježbati najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedjelji.

2. Nedostatak društvene interakcije

Usamljenost je u velikoj mjeri povezana sa depresijom, zloupotrebom alkohola i problemima sa spavanjem. Pored toga, to je i faktor rizika za demenciju.

"Ograničeni društveni angažman i interakcija povezani su sa većim rizikom od demencije", kaže doktorka i neuronaučnica Smita Patel. Takođe se navodi da povećana društvena interakcija može doprinijeti dugovječnosti.

"Vaša ukupna stopa preživljavanja se povećava se za 50 odsto ako imate jake društvene veze. Više od 80 odsto stogodišnjaka svakodnevno komunicira sa prijateljem ili članom porodice", dodala je ona.

3. Nedostatak sna

Neadekvatan san, posebno spavanje manje od pet do šest sati noću, povezuje se sa povećanim rizikom od razvoja demencije kasnije u životu - upozorava Patel. Nažalost, nesanica postaje sve češća kako starimo. Ako nam je teško da spavamo više od pet sati noću, Pascual-Leone predlaže nekoliko koraka koje treba da preduzmemo.

"To možete učiniti tako što ćete ograničiti alkohol, izbjegavati velike obroke i pića dva sata prije spavanja, održavati prostoriju hladnom (između 16 i 20 stepeni Celzijusa), izbjegavati korišćenje mobilnih telefona, laptopa, itd, takođe dva sata prije spavanja i korišćenjem aplikacija ili mašina", zaključila je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:02