/ -SHUTTERSTOCK
20/09/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako brzo podmladiti kožu koljena

Poznate su nam dvije zone koje odmah otkrivaju godine. To su ruke, vrat i dekolte. Ali postoji i treća oblast kojoj se iz nekog razloga posvećuje malo pažnje. Samo spustite pogled i koljena će vam odmah otkriti stavrnu starost osobe koja stoji ispred vas.

Kako brzo podmladiti kožu koljena: Kako izgledaju "staračka" koljena?

Mnoge dame, čak i u tridesetim (a ovo je doba mladosti), stide se da nose suknje tik iznad koljena. I sve zato što ovo područje ne izgleda baš atraktivno. I nisu samo bore koje nastaju kada počne prirodni proces smanjenja proizvodnje kolagena.

Starost koljena lako prepoznaju po masnim naslagama (tzv. patelarnim grebenima) i staračkim pjegama u i oko ovog područja. Žene koje su dosta smršale ili imaju asteničnu građu mogu se suočiti sa: opuštenom kožom na kolenima, suvoćom ili, obrnuto, jakom napetošću kada se vidi svaka kost zgloba. Drugi znak može biti izražena opuštena koža i na koljenima i na butinama. Mogu se pojaviti opuštena koža i mnogo malih nabora u obliku harmonike.

Izdajnička koljena ukazuju ne samo na starost, već i na nedostatak redovne njege kože, zanemarivanje SPF-a, ljubav prema nezdravoj hrani ili pogrešno odabranu metodu mršavljenja. Međutim, to nije razlog da odustanete od šortsa i mini haljina i sukanja, dajući prednost samo dugim haljinama i pantalonama od guste tkanine.

Kako brzo i efikasno podmladiti područje koljena?

Kod početnih znakova starenja koljena, odnosno prvih nabora i bora ili masnih naslaga, treba preispitati svoju fizičku aktivnost i sistem ishrane. Vježbe koje imaju za cilj vježbanje nogu i butina pomoći će u održavanju tonusa kože i mišića, a odgovorne su i za izgled koljena.

Što se tiče jelovnika, uključite više zelenila i namirnica koje utiču na proizvodnju kolagena. To su meso i riba, mahunarke, orasi, soja, neki mliječni proizvodi. Ne isključujte avokado, maslinovo ulje, voće bogatovitaminom C (narandže, limun, kivi, jagode). U ishranu je poželjno uključiti kupus, crvenu papriku, zelenu salatu i brokoli.

Koži koljena, kao i drugim djelovima tijela, potrebna je njega. Zato ne zaboravite da koristite kremu za stopala koja će riješiti jedan od uobičajenih problema – suvoću i nedostatak vlage. Dovoljno je nanijeti proizvod na problematično područje svaki put prije spavanja, tako da će takva prevencija uroditi plodom u roku od mjesec dana.

Kozmetičke procedure protiv starenja koljena

Ali ako je proces starenja otišao malo dalje, onda će neke kozmetološke tehnike doći u pomoć:

Injekcije na bazi hijaluronske kiseline. Ova metoda će pomoći onim ženama kojima je koža u području koljena izrazito suva;

Lipoliza: Metoda je pogodna za uklanjanje masnih naslaga iznad koljena, ako ih se ne možete osloboditi uz pomoć ishrane i vježbanja u teretani;

Lasersko konturisanje: Utiče na ćelije kože, pokrećući procese obnavljanja kolagena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 18:02