ČIŠĆENJE ŠPORETA, ŠPORET / - SHUTTERSTOCK
02/10/2024 u 08:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kako očistiti ravnu ploču šporeta

Svakodnevna priprema hrane na bilo kojoj vrsti ploče za kuvanje zahtjeva i redovno čišćenje, što ponekad nije najprijatniji zadatak.

Dijelovi hrane koji su tokom kuvanja pali na zagrijanu površinu šporeta brzo se suše i mogu se pokazati kao veoma tvrdoglava smetnja. 

Čista ploča šporeta radi efikasnije, bolje i ima duži vijek trajanja, a ujedno je i čistija za svakodnevnu pripremu hrane. Postoje razne jednostavne metode čišćenja za različite vrste ploča za kuvanje.

Naravno, preporučuje se brzo čišćenje ploča nakon svake upotrebe posebnim sprejom za čišćenje i mekom krpom koja neće ostaviti ogrebotine na ploči. Ali s vremena na vrijeme, trebalo bi da odvojite vrijeme da temeljno i generalno očistite sve tvrdokorne mrlje i sve osušene ostatke hrane sa ploče šporeta.

Domaći proizvodi za čišćenje

Da biste uspješno uklonili masnoću i prljavštinu sa ploče za kuvanje, postoje neki jednostavni proizvodi za čišćenje koje možete brzo pripremiti kod kuće.

Pasta od limuna i sode bikarbone

Soda bikarbona i limun, ili limunov sok ili kapi esencijalnog ulja limuna, čudesna su i veoma efikasna sredstva za čišćenje kućnih površina, a naravno pogodna su i za vaše ploče za kuvanje. Sipajte malo sode bikarbone i nekoliko kapi limuna ili limunovog soka u malu činiju i dodajte malu količinu tople vode.

Sve zajedno pomiješajte u pravu gustu pastu za čišćenje koja će se uspješno nositi sa tvrdokornim mrljama. Pasta ne bi trebalo da bude tečna, ali ne i previše gusta, jer želite da je nježno rasporedite po prljavoj površini ploče za kuvanje kružnim pokretima.

Pasta od vode i tableta za pranje sudova

Još jedno jednostavno, domaće sredstvo za čišćenje koje će se uspješno boriti protiv tvrdokorne prljavštine na svim vrstama ploča za kuvanje je pasta napravljena od tople vode i jedne ili dvije tablete za pranje sudova.

Potopite tabletu u maloj količini tople vode na kratko, tako da počne postepeno da se raspada. Ne dozvolite da se potpuno rastvori u previše vode. Malo vode i djelimično raspadnuta tableta za pranje sudova stvoriće pravu gustu pastu koja će se fantastično nositi i sa najtvrdokornijim ostacima hrane na ploči šporeta.

Voda, limun i sirće u spreju

Takođe možete brzo i jednostavno pripremiti sprej od limunovog soka, vode i sirćeta. I limunov sok i sirće su neka od najefikasnijih sredstava za čišćenje u domaćinstvu koje možete koristiti za čišćenje kuhinjskih površina.

Pomiješajte ih zajedno sa toplom vodom u boci sa raspršivačem, tako da odnos sirćeta i limuna sa toplom vodom bude jedan prema tri. Limunov sok će bar malo ublažiti miris sirćeta, koji mnogima može biti neprijatan. U tu svrhu možete čak dodati nekoliko kapi eteričnog ulja limuna u smešu.

Sredstva za čišćenje

Različite vrste ploča za kuvanje će zahtijevati različite vrste sredstava za čišćenje. U svakom slučaju, za zaštitu su vam potrebne rukavice za čišćenje, jedna ili dvije meke krpe i mekši sunđer za čišćenje koji nema previše grubih površina.

Za čišćenje električne i plinske ploče za kuvanje možete pripremiti i malo grublji sunđer za čišćenje i staru četkicu za zube koju već koristite za čišćenje drugih površina u stanu.

Čišćenje različitih vrsta ploča za kuvanje

Bez obzira kakvu ploču šporeta imate kod kuće, prvo se uverite da nije upaljena ili zagrijana. U slučaju gasne ili električne ploče za kuvanje, najbolje je da je potpuno isključite ili izvučete iz instalacije. Bezbjednost je na prvom mjestu.

Čišćenje električnih i gasnih ploča za kuvanje

Plinske ploče za kuvanje imaju najviše dijelova koji se mogu ukloniti. Podignite rešetke i potopite ih 20 minuta u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za čišćenje. Uradite isto sa svim ostalim metalnim dijelovima koji se mogu ukloniti, ali ih potopite odvojeno od rešetki. Ne kvasite rešetke i metalne dijelove predugo, jer ne želite da počnu da rđaju.

Zatim nanesite jednu od domaćih pasta za čišćenje na ploču za kuvanje, ili je poprskajte sprejom od limuna i sirćeta, i malo grubljom četkom ili sunđerom uklonite sve tvrdokorne mrlje ili osušene ostatke hrane koji su se zalijepili za površinu ploče za kuvanje.

Koristite četkicu za zube ili malu četku da temeljno očistite prljavštinu oko gasnih prstenova, gdje se najčešće nakuplja.

Nakon što su mrlje uklonjene, temeljno očistite površinu ploče za kuvanje prvo vlažnom krpom, a zatim suvom mekom krpom. Ako je potrebno, sunđerom za čišćenje istrljajte rešetke i metalne dijelove koji su natopljeni, pa ih takođe pažljivo obrišite suvom krpom i vratite na mjesto.

Čišćenje staklokeramičkih i indukcionih ploča

Čišćenje ove dvije vrste ploča za kuvanje zahtijeva malo veću opreznost zbog njihove osjetljivije površine. Nikada ih ne treba trljati suviše grubim sunđerima za čišćenje, jer ih možete oštetiti ili ogrebati.

Uvjerite se da je ploča isključena i da se ohladi prije čišćenja. Ako na ploči ima velikih osušenih ostataka hrane, možete ih ukloniti sa staklokeramičke ploče strugačem, a sa indukcione ploče mekšim sunđerom za čišćenje.

Zatim kružnim pokretima razmažite po ploči šporeta pastu od tableta za pranje sudova ili sode bikarbone i limuna, a možete je i poprskati sprejom napravljenim od vode, limuna i sirćeta. Ostavite da djeluje do 30 minuta, pri čemu pazite da se pasta potpuno ne osuši, preporučuje se da je s vremena na vreme malo navlažite.

Zatim očistite ploču za kuvanje mekšom površinom sunđera za čišćenje. Završite posao brisanjem vlažnom, a zatim potpuno suvom krpom.

Koliko god da odolijevate čišćenju ploče za kuvanje, pripremanje hrane na površini koju redovno čistite i održavate sjaj je mnogo prijatnije. Malo truda i volje održaće vašu ploču za kuvanje čistom i produžiti joj vijek trajanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 08:02