/ -SHUTTERTSOCK
09/05/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako se pravilno presađuju sobne biljke

Bez obzira na to da li bašu u stanu ili ste početnik u gajenju sobnog cvijeća, treba da znate kako se pravilno presađuju sobne biljke.

Većina biljaka u saksiji mora redovno da se presađuje. Presađivanje nije teško, ali način na koji to činite može ili pomoći dobnoj biljci da raste ili usporiti njeno napredovanje.

Ako je zaista vrijeme da presadite svoju biljku, ovo su koraci koje treba slijediti:

1. korak: Izaberite pravu saksiju

Prvo ćete morati da se uvjerite da je nova saksija odgovarajuće veličine. Saksija bi trebalo da bude samo za jednu veličinu veći od trenutne. To znači da ako je biljka u saksiji od 10 cm, izaberite novu veličine 12 cm. Ako je saksija prevelika, to može dovesti do truljenja korijena jer se prevelika količina zemlje teško suši nakon zalivanja.

A treba obratiti pažnju i na materijal od kojeg je saksija napravljena. Saksije od terakote se brže suše zahvaljujući svojoj poroznoj prirodi, tako da se ovaj materijal preporučuje vlasinicima biljaka koji prečesto griješe u zalivanju. Takođe su odlični za pustinjske biljke koje više vole da budu na sušnoj strani, kao što su kaktusi i sukulenti.

Za ljude koji zaboravljaju da zaliju svoje sobne biljke, idealne su plastične saksije jer bolje zadržavaju vlagu. One su takođe odlične za tropske biljke koje ne napreduju dobro ako se zemlja potpuno osuši između dva zalivanja.

Još jedna bitna stvar je da uvijek biratate saksije koje imaju drenažne rupe na dnu. Ako saksija nema drenažne rupe, to može dovesti do prekomernog zalivanja ili truleži korijena, što može dovesti do eventualne smrti biljke. Takođe je korisno imati tanjir ispod nove posude za hvatanje viška vode. To će zaštititi namještaj od oštećenja od vlage.

2. korak: Izaberite prava zemlju

Prilikom odabira zemljišta, birajte onu koja sadrži tri materijala u približno jednakim količinama: humus, pesak i perlit. Ovi materijali obezbjeđuju organske materije, drenažu i veoma važnu aeraciju. Za sve biljke koje se uzgajaju u saksijama, važno je izbjegavati baštensko zemljište ili gornji sloj zemlje, koji je previše težak i gust za uzgoj sobnih biljaka.

3. korak: Uklonite biljku iz trenutne saksije

Ako je biljka u plastičnoj saksiji, sobodno je stisnite kako bi se biljka olabavila. Ako imate baštenski alat pri ruci [ili čak kuhinjski pribor], koristite ga da olabavite tlo biljke, počevši od vrha i obilazeći saksiju.

4. korak: Oslobodite korijenje

Nakon što izvadite biljku iz saksije, lagano rastresite korijenje kako biste ga olabavili i raspetljali. Počnite od dna builjke i lagano se krećite nagore. Tako ćete pripremiti biljku za njen novi dom sa više vode, vazduha i hranljivih materija. Ako je korijenje nezdravo ili izuzetno obraslo, isjecite sve mrtve, promijenjene ili ekstra dugačke korijene. I obavezno dezinfikujte makaze ili nož pri svakom rezu kako biste izbjegli širenje potencijalnih biljnih štetočina.

5. korak: Stavite biljku u novu saksiju

Napunite otprilike jednu trećinu nove saksije svježom zemljom. Postavite biljku u centar saksije i lagano dodajite zemlju. Kako bi se popunile sve praznine, lagano lupkajte po ivicama saksije. Tako će se zemlja lijepo slegnuti i biljka će biti lijepo učvršćena.

6. korak: Dobro zalijte sobnu biljku

Poslednji korak je takođe od presudnog značaja. Zalijte temeljno biljku sve dok voda ne iscuri iz njenih drenažnih rupa, a zatim je ponovo natopite. Ako saksija ima tanjirić, nemojte odmah cijediti višak vode, već ostavite saksiju da odstoji tako 20-30 minuta. Duboko i nježno zalivanje je od presudne važnosti jer pomaže u oslobađanju od stresa presađivanja i pomaže zemljištu da se smiri u svom novom domu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:39