/ -SHUTTERSTOCK
02/07/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kokosovo ulje pravo blago za kožu

Stručnjaci kažu da je kokosovo ulje idealno za njegu kože, ali ga ipak ne treba stavljati na lice jer može začepiti pore i uzrokovati pojavu bubuljica. U nastavku ćete saznati kako koristiti kokosovo ulje u rutini njege kože po preporuci dermatologa.

Šta je kokosovo ulje?

"Kokosovo ulje je ulje koje se dobija presovanjem svježeg kokosovog mesa ploda kokosove palme ili sušenih kokosovih zrna zvanih kopra", objašnjava dr Marisa Garšik. Međutim, nije svako kokosovo ulje stvoreno jednako. "Devičansko ulje koristi svježe meso, dok rafinisano i hladno cijeđeno kokosovo ulje često koriste kopru", dodaje ona.

Pošto ovo jedinstveno ulje nije samo bogato masnim kiselinama, već je i jestivo, koristi se u mnoge svrhe, od kuvanja do proizvoda za zdravlje i ljepotu. "Ako koristite čisto ulje kokosa na svojoj koži, birajte hladno cijeđeno ulje", preporučuje dr Din Mraz.

Prednosti upotrebe kokosovog ulja na koži

Prednosti upotrebe kokosovog ulja na koži kreću se od hidratacije do zarastanja rana. "Prednosti korišćenja ulja kokosa mogu uključivati pomoć u vlaženju kože i zadržavanju vlage. Kao i smanjenju upale, promovisanju zarastanja rana, kao i antibakterijskim svojstvima", kaže dr Garšik.

Prema dr Mraz, većina prednosti kokosovog ulja "je zbog visoke koncentracije laurinske kiseline, koja ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Kao i linolne kiseline koja hidrira i omekšava kožu", kaže doktorka.

Ove dvije prednosti kokosovog ulja su važne: "Antimikrobna svojstva pomažu u smanjenju površinskih bakterija na koži i mogu pomoći u zarastanju rana", kaže dr Mraz. "Protuinflamatorne i antioksidativne prednosti mogu smanjiti upalu na koži i neutralisati slobodne radikale kako bi se smanjila oksidativna oštećenja i stres na koži.

Ulje kokosa takođe je odličan hidratant. "Ima hidratantna i omekšavajuća svojstva koja mogu da poprave zaštitnu funkciju kože", objašnjava dr Mraz. "Kokosovo ulje stvara zaštitni sloj na površini kože, zaključavajući hidrataciju i podržavajući barijeru kože. Stručnjaci takođe ističu da ovo ulje može biti posebno korisno za one koji pate od specifičnih problema sa kožom. Kao što su atopijski dermatitis, ekcem ili psorijaza.

"Ulje kokosa može biti od pomoći kod mrlja ekcema i psorijaze koji imaju koristi od smanjenja upale", kaže dr Mraz. Dr Garšik napominje da su neka istraživanja o prednostima upotrebe kokosovog ulja za atopijski dermatitis obećavajuća. "Neke studije pokazale su da može pomoći u slučaju atopijskog dermatitisa jer hrani kožu, čuva kožnu barijeru i smanjuje transepidermalni gubitak vode", kaže ona.

Kako koristiti kokosovo ulje u rutini njege kože

Stručnjaci se slažu da pošto je ulje kokosa veoma komedogeno ulje (može začepiti pore), ne bi ga trebalo koristiti na licu. Ali se može koristiti u sklopu mješavine za čišćenje lica i njegu usana. Ulje kokosa idealno je za njegu suvih koljena, peta i laktova.

Prema dr Purivisha Patel: "Kokosovo ulje bogato je masnim kiselinama, zbog čega može da pomogne kod suve kože i deluje dobro kao emolijens. Preporučujem da ga koristite na usnama i na opekotinama od sunca. Kokosovo ulje u balzamima za usne pomaže u zaštiti i isušivanja usana. A može se koristiti za ublažavanje opekotina od sunca zbog svojih hidratantnih i antiinflamatornih svojstava,piše lepotaizdravlje.rs

Doktorka takođe napominje da je ulje kokosa takođe odlično sredstvo za uklanjanje šminke, posebno vodootporne. "To je dobro sredstvo za uklanjanje šminke, ali se mora ukloniti nekom umivalicom, jer može začepiti pore i izazvati bubuljice", dodaje dr Patel.

Dr Garšik preporučuje uključivanje kokosovog ulja u svoju rutinu njege tijela. "Da biste dobili optimalne koristi od kokosovog ulja, najbolje je da ga nanesete na tijelo nakon kupanja, na vlažnu kožu. Ovo će pomoći da se koža dobro hidrira i zaštiti, i da zadrži vlagu."

Kada izbjegavati upotrebu ulja kokosa

Kada je u pitanju upotreba na licu, "iako je kokosovo ulje bezbijedno za sve tipove kože, posebno je dobro za one sa suvom kožom i treba ga izbjegavati kod onih sa masnom kožom. Ili kožom sklonom aknama", kaže dr Garšik. "Kokosovo ulje je komedogeno zbog svoje guste, voštane strukture ulja koje može da zadrži vlagu i blokira pore.

Stoga, oni sa masnom kožom i kožom sklonom aknama treba da ga izbjegavaju. Dr Patel takođe kaže da se izbegava upotreba kokosovog ulja na preponama i pazuhu. "To može povećati rizik od folikulitisa, što je mala infekcija folikula dlake", kaže ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 16:02