Aukcija ličnih odjevnih predmeta Vivijen Vestvud / - SKRINšOT/INSTAGRAM/KRISTIZ
27/06/2024 u 18:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lični predmeti Vivijen Vestvud na aukciji kao kulturno-istorijski artefakti

U Londonu u „Kristizu“ je uživo održana aukcija ličnih odjevnih predmeta britanske modne kreatorke Vivijen Vestvud. Prodaja na internetu će trajati do kraja mjeseca.

U aukcijskoj kući „Kristiz“ posjetioci imaju priliku da se upoznaju sa djelom modnog nasleđa Vivijen Vestvud prije nego što predmeti budu prodati.

Postavka nosi naziv „Vivijen Vestvud – lična zbirka“. Svaki predmet je iz lične kolekcije kreatorke. Među njima je i plava satenska haljina u stilu Pepeljuge koju je nosila na kraju modne revije 2011.godine, bila joj je jedna od omiljenih.

Druga haljina na kolekciji i dalje ima iglu u tkanini, tako je nađena u njenom garderoberu posle smrti.

image

Aukcija ličnih odjevnih predmeta Vivijen Vestvud

- SKRINšOT/INSTAGRAM/KRISTIZ

- Vivijen Vestvud je bila originalna, pank ličnost, veoma radikalna. Njen slobodan način razmišljanja mi je uvijek na pameti dok gledam ove predmete, to se vidi po svemu. Nikada nije bila ograničena pravilima, govorila je ono što misli, uzimala stvari u svoje ruke i donosila sud. Niko nije uticao na nju  i-stiče Adrijan Hjum-Sajer, direktor Odjeljenja za prodaju u „Kristizu“.

Neke od od izloženih predmeta je nosila više od četiri decenije. Predstavljeno je 260 djelova garderobe, od subverzivnih haljina ukrašenih engleskim novčanicama do korseta – sve to je znak Vivijen Vestvud.

Mogu se vidjeti i predmeti koje je dizajnirao njen suprug za njenu modnu kuću. Sve je vrhunskog kvaliteta što se može i očekivati od jednog modnog giganta.

image

Aukcija ličnih odjevnih predmeta Vivijen Vestvud

- SKRINšOT/INSTAGRAM/KRISTIZ

- Vivijen je studirala istorijsku konstrukciju. Istoricizam je činio ogroman deo njenog opusa, u drugom dijelu karijere. Veoma je voljela istoriju, to je zadivljujuće. Na predmetima su prisutni tehnički detalji koje je ona pronašla u 18. vijeku. To je vrhunski primjer zanatstva i dizajna. Za nju su bili važni standard, kvalitet, ne samo sveukupni izgled i dizajn već i detalji, to se može uočiti na svakom nivou - dodaje Adrijan Hjum-Sajer.

Vivijen Vestvud je bila pank dizajnerka, radikalna aktivistkinja, velika dama britanske mode – ikona. Za nju je moda predstavljala oružje, suština je bila da je željela da prodrma stvari, uništi konformizam i pretvori svet u bolje mjesto.

 

Keramička figurica koju je napravio kralj Čarls III prodata na aukciji za 8.500 funti

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 18:08