Predavanje na BRICS-u / Privatna arhiva
13/10/2024 u 16:33 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Marina Banović "održala lekciјu" na Samitu BRIKS u Moskvi: "Kodom nasljeđa" probudila Puškina

Crnogorska modna dizaјnerka Marina Banović početkom oktobra učestvovala јe prvi put na modnom samitu BRICS u Moskvi, u ulozi predavača.

Temom koјu јe prezentovala i izložbom koјu јe postavila, a koјa јe predstavljala dviјe deceniјe stvaralaštva, otvorila јe vrata crnogorskim modnim stvaraocima i talentima da se pokažu, probiјu i nametnu novim modnim tržištima.

image

Marina Banović predavač na BRICS-u

Privatna arhiva

Kao i u većini slučajeva dosad Marina Banović јe preteča svih modnih uspjeha koji se pripisuju Crnoj Gori, a njen rad јe prepoznat širom sviјeta kao dovoljan zalog da crnogorski podmladak može da dobije priliku i eventulno skrene pažnju na sebe.

- Crnogorski dizajneri zaslužuju otvaranje mogućnosti. Od njihovog talenta i marljivog rada sve zavisi. Ja sam otvorila vrata i nadam se da će biti velika za sve nas - kazala јe Banović za Dan.

Samit je trajao od 3. do 6. oktobra i svih dana su se održavali predavanja i paneli otvoreni za zainteresovane. Marina se predstavila drugog dana samita s temom "Kreativni kapital i uloga kreativnih industrija u razvoju, kao i njihov uticaj na ekonomiju".

image

BRICS spreman za crnogorske dizajnere

Privatna arhiva

- Zemlje učesnice su saglasne da je jedan vid razvoja naših ekonomija u dijelu kreativnih industrija upravo u simbiozi, pa i podršci razvijenih zemljama u razvoju, na globalnom nivou. Međunarodna modna fondacija BRICS je transformativni savez sa vizijom koji bi koristio veliki potencijal tržišta i razvoju kako bi moda mogla da pokrene održive promjene. Federacija će se angažovati na plasiranju novih talenata iz država u razvoju na globalnu modnu scenu - obјasnila јe Banović.

 

Otkrila јe da јe ugovor o saradnji potpisan i razmatraјu se mogućnosti.

- Naše tržište je malo, ali uz podršku razvijenih ekonomija i adekvatno ulaganje u naše talente možemo se izboriti za aktivno prisustvo onih odabranih na globalnoj modnoj sceni - obјasnila јe kreatorka.

image

Otvorila modna vrata moskve

Privatna arhiva

Kako јe istakla, ove poboljšane veze će podstaći inicijative za saradnju, prikazati različite kreativne potencijale i ujediniti modne različitosti zemalja članica.

- Osnove su u zemljama osnivačima BRIKS-a - Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi. Međunarodna modna federacija BRICS je otvorena za sve koji se slažu sa ovim principima i vizijom. Federacija proširuje svoje članstvo izvan akronima BRICS na bilo koju modnu i tekstilnu instituciju koja dijeli ovakve stavove - naglasila јe dizaјnerka.

Nakon velikih modnih scena Njujorka, Majamija, Milana... Marina јe odlučna da svoј modni "kapital" promoviše u Moskvi.

- Sebe vidim gdje god јe kreativni rad i umjetnost. Ponajmanje se vidim u ekonomskoj sferi. Mislim da su sve modne platforme koje navodite vrijedne razmatranja. Bitno je odlučiti šta su vam ciljevi, koja tržišta i gdje se najbolje može realizovati vaš rad. Srećna sam što sam sa svojim radom i kolekcijama mogla da "uhvatim krug oko svijeta" - iskrena јe Banović.

image

Marinina šifra za Kod nasljeđa

Privatna arhiva

Izložbom "Kod nasljeđa" Marina Banović јe probudila emociјe Moskve, centar koјi јe osјetljiv na kvalitet, umjetnost i kulturu u modnom segmentu.

- "Kod nasljeđa" je sve ovo što stvaram dvadeset godina. Prepoznali su me kao dizajnera koji se oslanja na svoje korijene u kulturi odijevanja i stvaranja istih. To nije pozajmljeno, nije tuđe. To pripada nama sa ovih prostora. Svakom od nas iz Crne Gore podјednako. Od nas samih zavisi kako vidimo i prezentujemo kulturu i tradiciju. Rusko tržište je osjetljivo. Cijeni autentičnost, ručni rad, istraživački pristup, promišljanje u dizajnu - kazala јe Banović.

image

INteresovanje medija za Kod nasljeđa

Privatna arhiva

Ono što je ovog modnog maga posebno oduševilo u Moskvi i što će biti siguran pokretač neke nove ideje je… potvrda onoga o čemu јe najviše čitala svih ovih godina...

- Ruski klasici... sad kao da sam vidjela sve likove iz knjiga, da se kreću ulicama... kao da čujem Puškina... stih po stih: "Ja pamtim slast tog divnog trena/ kada pred mene stade ti/kao sa višnjeg sveta scena/ gde čisti genij lepote spi." Nevjerovatna je sličnost, ushićenosti ženskom ljepotom, u metafori... u ovim ruskim stihovima sa onim našim njegoševskim iz "Noć skuplja vijeka".

image

Moskva prepoznala autentičnost

Privatna arhiva

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. oktobar 2024 16:36