/ -SHUTTERSTOCK
07/08/2024 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mogu li flasteri za bubuljice i akne da naškode koži?

Specijalisti iz oblasti medicine i kozmetologije stalno postavljaju sebi nove izazove za efikasnu i bezbijednu borbu protiv bubuljica i akni. A nedavno je u tome postignut određeni uspjeh.

Razvijene su posebni okrugli flasteri za bubuljice i akne, koji su postali nevjerovatno popularno, pristupačno i efikasno sredstvo za brzo maskiranje upalnih procesa. Ovi flasteri sakrivaju crvenilo ispod tankog, providnog materijala koji odgovara tonu kože.

Flasteri se ne bore samo sa aknama i bubuljicama, već imaju i terapeutski efekat zahvaljujući korisnim sastojcima – salicilnoj kiselini, biljnim ekstraktima, cinku. Kada se nanesu direktno na bubuljicu uveče, ovi flasteri pomažu koži da se oporavi preko noći. Međutim, pored očiglednih prednosti, ovaj kozmetički proizvod ima i nedostatke.

Jesu li potpuno bezbedni flasteri za bubuljice i akne

Mogu izazvati alergijske reakcije

Flasteri za bubuljice i akne napravljeni su od hidrokoloidnog materijala na bazi bezopasnih supstanci – želatina i celuloze. Uprkos tome, iako veoma rijetko, osoba može imati individualnu netoleranciju na hidrokoloid, koji je glavna komponenta flastera. Problem je i u tome što je nemoguće kontrolisati koji sastav lijepka koristi određeni proizvođač. Reakcija na njegov nekvalitetni sastav je češći uzrok alergija.

Pored hidrokoloida, u flaster se često dodaju sastojci pogodni za suzbijanje akni kao što su salicilna kiselina i ekstrakt čajevca. Uopšteno govoreći, oni su bezopasni, ali ako se flaster predugo ostavi na koži, može stvoriti efekat staklene bašte, odsijecajući kiseonik u tom dijelu kože, a ovi aktivni sastojci mogu iritirati kožu. U takvoj situaciji pojavljuje se crvenilo, svrab, ljuštenje.

Alergijska reakcija može nastati i ako se zajedno sa flasterom koriste i druge aktivne supstance, na primjer, retinoidi i retinoli, koji se takođe mogu nepredvidivo ponašati ispod flastera u potpunoj izolaciji od vazduha.

Tretiraju posledicu, a ne uzrok

Flasteri za bubuljice i akne deluju precizno, eliminišući same bubuljice, ali ne boreći se sa uzrokom njihovog pojavljivanja. Flasteri izvlače višak tečnosti, a sa njom i prljavštinu, masnoću i sebum.

Bubuljica na koju se stavlja flaster se suši i nestaje mnogo brže nego drugim metodama. Međutim, flasteri ne sprečavaju stvaranje novih zapaljenskih elemenata. Ako se izbijanje bubuljica nastavi, trebalo bi da se obratite ljekaru da biste utvrdili uzrok i izabrali adekvatan tretman.

Ne mogu pomoći u slučaju komedona

Treba uzeti u obzir da se flasteri protiv akni i bubuljica efikasno bore samo protiv površinskih akni. Flasteri neće pomoći da se oslobodite upaljenih zatvorenih komedona koji se formiraju ispod kože. Osip koji zahvata dublje slojeve kože treba da liječi dermatolog, koji će identifikovati osnovni uzrok, propisati ljekove i odabrati odgovarajuću njegu koja će pomoći u suzbijanju neestetskih spoljašnjih manifestacija akni tokom terapije,piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:14