/ -FACEBOOK
10/08/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Riješite se dosadnih smrdibuba: Ovo su metode koje možete primjeniti odmah

Posebno ih privlače mirisi voća i povrća koje može rasti oko kuće, a jako vole i mirise cvjetnih vrsta

Premda bezopasni za ljude, smrdibube se često mogu pronaći u stanu ili kući. Najviše ih ima u proljeće i jesen, a zbog promjena koje se evidentno događaju u klimatskom sistemu, često ih susrećemo i tokom ljetnih mjeseci. Iako nisu opasne, nakon što ih se zgazi, puštaju neugodan miris koji može ostati u domu do nekoliko dana. Upravo zato je važno znati provjerene metode kako se riješiti ovih napasnika, a prvi i osnovni korak je prevencija.

Šta ih privlači

Smrdibube su kukci iz porodice Pentatomidae, a radi se o invazivnoj vrsti koja kada je uznemirena pušta neugodan miris. Ono što najviše privlači smrdljive martine je toplina i svjetlost. U kuću se počinju zavlačiti od kasnog ljeta do kraja jeseni kako bi preživjeli hladnije mjesece koji dolaze.

Posebno ih privlače mirisi voća i povrća koje može rasti oko kuće, a jako vole i mirise cvjetnih vrsta. Primjećeno je kako veća količina smrdljivih martina dolazi u kuće i stanove u kojima vlasnici voće i povrće drže na otvorenom.

Brzi načini

Najbolji i najjednostavniji način kako se riješiti smrdibuba u kući je da se spriječi njihov ulazak. Ako su prozori otvoreni potrebno je navući zavjese i tako onemogućiti ulazak u dom. Kako bi se najbrže riješili smrdljivih martina, jednostavno ih je potrebno izbaciti iz kuće.

Kako bi se riješili smrdibuba, poželjno je zatvoriti pukotine oko prozora, vrata, cijevi, prostor iza dimnjaka i drugih otvora. Bube u stan ulaze preko otvorenih vrata i prozora, zatim putem krovnih prozora i plafonskih rasvjetnih tijela.

Smanjenje rasvjete

Jedan od efikasnih način za sprječavanje smrdljivih martina da se približe kući, stanu ili terasi je smanjivanje vanjske rasvjete tokom noći. Upravo zbog toga što ih svjetlo izuzetno privači korisno je zamijeniti vanjske bijele sijalice žutima. Općenito, kukce manje privlači žuta svjetlost od blještavo bijelih.

Eterična ulja

Eterična ulja poput mente, lavande i eukaliptusa poznata su po tome što odbijaju smrdibube. Možete pripremiti jednostavan sprej miješanjem nekoliko kapi eteričnog ulja s vodom i poprskati ga oko prozora, vrata i drugih ulaznih tačaka u kuću.

Ovaj miris je ugodan ljudima, ali bube ga izbjegavaju. Redovna upotreba spreja sa eteričnim uljem uveliko će smanjiti broj smrdibuba u kući.

Alkoholno sirće

Bijeli ocat je još jedno efikasno sredstvo koje možete koristiti protiv smrdibuba. Njegov snažan miris djeluje kao prirodni repelent, a možete ga koristiti u spreju za tretiranje vanjskih površina i ulaznih tačaka u domu.

Osim što će odbiti smrdibube, ocat je takođe efikasan za čišćenje i dezinfekciju. Ovu metodu je najbolje primijeniti nekoliko puta sedmično za maksimalni efekat.

Prašak za pecivo

Prašak za pecivo upotrebljava se tako da se isti pomiješa s vodom. Na jednu litru vode ide dvije do tri vrećice praška za pecivo, ovisno o broju smrdljivih martina. Ako koristite litru vode, potrebno je prvo u pola litre uliti prašak za pecivo, pričekati da reakcija koja nastaje u dodiru ova dva sastojka prođe te zatim uliti preostalu vodu.

Dobivenu tekućinu moguće je preliti u bocu s raspršivačem kako bi bilo lakše tretirati biljke. Ako se sredstvo koristi u privatne, kućne svrhe (npr. Vrtovi ili manji voćnjaci) dovoljno je radnju ponavljati jednom sedmično tako dugo dok se smrdibube ne udalje.

U slučaju većih voćnjaka, vrtova ili vinograda,potrebno je špricati tekućinom do tri puta sedmično, do trenutka nestanka smrdibuba.

Bijeli luk

Obični bijeli luk se koristi kada su biljke, u i oko kuće, pune smrdibuba. Priprema se tako da se njegove ljuske preliju s vrućom vodom te se navedeno ostavi natapati nekoliko dana (preporuka je 5).

Nakon što istekne nekoliko dana, tekućinu je potrebno procijediti, odnosno ukloniti ljuske te biljke špricati do tri puta dnevno, ovisno o veličini najezde smrdljivih martina.

Čili papričice

Zbog intenzivnog mirisa i ljutine, čili papričice stvaraju neugodno okruženje za ove kukce, držeći ih podalje od doma. Možete napraviti domaći sprej od čili papričica tako što ćete nekoliko papričica skuhati u vodi, a zatim tu smjesu procijediti i preliti u bocu s raspršivačem.

Ovaj sprej može se koristiti oko prozora, vrata i drugih ulaznih tačaka kako biste spriječili ulazak buba.

Redovna primjena osigurat će dugotrajnu zaštitu vašeg doma od ovih dosadnih štetočina.

Koristeći jedan od navedenih načina sigurno ćete spriječiti ulazak i najezdu, a pritom ćete koristiti isključivo prirodno sredstvo protiv smrdibuba i tako čak uštedjeti i novac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:13