/ -SHUTTERSTOCK
01/08/2024 u 01:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sastojci u kozmetici koji začepljuju pore i izazivaju akne

Dok je jedna kozmetika dizajnirana da očisti kožu i pore, druga može da učini suprotno, začepivši lojne kanale. Takvi proizvodi mogu izazvati razne probleme kože – upale, komedone i mitesere.

Da ne biste pokvarili kvalitet kože, izbjegavajte komedogenu kozmetiku. A u nastavku ćete saznati na koje sastojke treba da obratite posebnu pažnju.

Koji su to sastojci u kozmetici koji začepljuju pore i šta je komedogenost?

Komedogenost je sposobnost kozmetike da zapuši pore. Pore su mali otvori na koži kroz koje se oslobađa sebum, prirodno ulje koje štiti kožu od spoljašnjih faktora. Kada su pore zapušene kozmetikom, sebum ne može izaći, što dovodi do stvaranja zatvorenih i otvorenih komedona. Nakon toga, u slučaju infekcije, mogu se transformisati u upale – papule i pustule.

Termin "komedogena kozmetika" pojavio se 1972. godine. Naučnici Kligman i Mils 1sproveli su seriju testova u kojima su testirali odnos kozmetike i formiranja komedona. Istina, testovi su sprovedeni na zečevima. Tokom testiranja proizvodi su nanošeni na unutrašnju stranu njihovih ušiju i praćena je reakcija kože.

Rezultati se ne mogu smatrati potpuno pouzdanim, jer je koža zečeva mnogo osjetljivija od ljudske kože i sklonija stvaranju komedona. Međutim, zahvaljujući studiji, naučnici su uspjeli da naprave listu komedogenih komponenti.

Koji sastojci začepljuje pore?

1. Mineralno ulje

Jedan od glavnih sastojaka u kozmetičkim proizvodima koji može da zapuši pore je mineralno ulje. Mineralno ulje je jeftin sastojak koji se često koristi u kozmetici kao emolijens. Međutim, može stvoriti film na koži, sprečavajući je da diše i začepljuje pore. Zato pri izboru kozmetike treba obratiti pažnju na spisak sastojaka i izbjegavati proizvode sa mineralnim uljem.

2. Silikoni

Još jedna važna komponenta koja može začepiti pore je silikon. Silikoni se često koriste u kozmetici za stvaranje glatke teksture i mat završne obrade. Međutim, oni mogu stvoriti film na koži, sprečavajući sebum da se izluči napolje i tako začepi pore. Zbog toga, prilikom izbora kozmetike, treba obratiti pažnju na sadržaj silikona i preferirati proizvode bez ove komponente.

3. Parabeni i veštačke boje

Osim toga, trebalo bi da izbjegavate kozmetiku sa parabenima, vještačkim bojama i mirisima, koji takođe mogu da izazovu zapušene pore. Umesto toga, trebalo bi da izaberete prirodnu kozmetiku sa delikatnom teksturom koja neće stvoriti film na koži i neće začepiti pore.

Na stop listi su se našli i vazelin, lanolin, stearil i cetil alkohol i voskovi. Međutim, njihovo prisustvo u sastavu ne znači uvijek da će takva kozmetika nužno začepiti pore i izazvati upalu. Nije važno samo prisustvo komedogenog sastojka, već i njegova koncentracija.

Obratite pažnju!

Natpis "nekomedogen" i odsustvo navedenih sastojaka u sastavu ne garantuju da proizvod neće začepiti pore. I suprotno: kozmetika sa obiljem komedogenih sastojaka možda neće izazvati komedone i upale. Bitna je konačna formula proizvoda, kao i ispravnost odabranog proizvoda za određeni tip kože. Dakle, isti sastav koji se koristi za suvu i masnu kožu može imati različite efekte. Kod masne kože može doći do komedogenog efekta, dok će se suva koža osjećati odlično.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 10:07