/ -SHUTTERSTOCK
29/08/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sjenka za oči vas čini starijom zbog ovih grešaka

U zavisnosti od tehnike nanošenja, šminka može ili da naglasi lepotu očiju i učini ih izražajnijim, ili sve pokvariti. Da vaš trud ne bi bio uzaludan i da bi rezultat ispunio vaša očekivanja, prije svega treba da provjerite da li pravilno koristite sjenke za oči.

Oči su najvažniji dio našeg lica. I, naravno, želim da naglasim njihovu ljepotu čineći ih što većim. Međutim, često se dešava da umjesto da postignemo svjež izgled, sebi dodamo još par godina. Neke žene slijepo prate svoje prijateljice, blogerke i zvijezde, zaboravljajući na individualne karakteristike sopstvene anatomije.

Zbog toga je toliko važno uzeti u obzir apsolutno sve: od nijanse sjenke za oči do tehnike nanošenja. Za početak predlažemo da se riješite pet osnovnih grešaka koje iz nekog razloga svako od nas pravi prilikom nanošenja sjenki.

Sjenka za oči: Ovo su najčešće greške

1. Nanosite previše sjenke za oči

Čak i ako je večernja šminka, bolje je ne pretjerati sa zasićenjem. Zlatno pravilo je da prvo nanesete malu količinu sjenke za oči, a zatim pažljivo pogledate u ogledalo pod jakim svjetlom. Ako nijansa i dalje izgleda dosadno ili nije dovoljno zasićena, dodajte još malo.

Tehnika i pokreti ruku su ovdje važni: nanesite i zasjenčite sjenke glatko i mirno, bez previše pritiskanja četkice. U suprotnom, to će uzrokovati da sjenke počnu da se kotrljaju i mrve, a bore oko očiju će postati uočljivije.

2. Pogrešna nijansa

Važno je zapamtiti: ako boja kafe naglašava ljepotu plavih očiju vaše prijateljice, to ne znači da su i one idealne za vas. Treba uzeti u obzir nekoliko individualnih karakteristika vašeg lica: ton kože, boju očiju, pa čak i starost. Nažalost, ako pogriješite pri izboru boje sjenke za oči, sebi možete dodati više od deset godina…

3. Ignorisanje osnove za sjenke

Ako preskočite ovaj važan korak prije nanošenja same šminke, vizuelni znaci starosti će postati očigledniji. Prije nanošenja sjenke, dodajte hidratantni prajmer za oči – ovo će vizuelno "izgladiti" bore i pomoći da vaša sjenka ostane savršena tokom cijelog dana.

4. Fokusirate se na donji kapak

Mnoge dame vjeruju da sa donjim kapkom istaknutim tamnom bojom, pogled odmah postaje još izražajniji. Ali u stvari, ova tehnika odmah skreće pažnju na spoljašnje uglove očiju: sa godinama imaju tendenciju da padaju i čine izgled tužnim, a ajlajner samo pogoršava ovu manu.

5. Previše sjaja

Stručnjaci za ljepotu kažu da treba izbjegavati svjetlucave sjenke ako je glavni cilj šminke da što više sakrije znake prirodnog starenja. Svjetlucave sjenke se obično slažu u pregibe kapaka i ističu sve nedostatke. A na jakom svijetlu, može izgledati kako da su vam oči otečene.

Šminkeri savjetuju da date prednost mat sjenkama u prirodnim nijansama. Ovaj raspon i tekstura će vam pomoći da izgledate mlađe i vizuelno uvećate oči. Ispod obrva i na spoljnim uglovima očiju mogu se dodati biserne sjenke.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 10:46