/ -SHUTTERSTOCK
28/06/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta izaziva staračke pjege: Krivi su ovi kozmetički proizvodi

Pojava pigmentacije može biti uzrokovana ne samo nedostatkom zaštite od sunca, već i određenim komponentama u kozmetici.

Ovi sastojci povećavaju osjetljivost kože na sunce, a ako se koriste nepravilno, povećavaju rizik od tamnih fleka. Kako da mudro koristite takve proizvode i izbjegnete pigmentaciju saznaćete u nastavku.

Šta izaziva staračke pjege: Razlozi su brojni…

Prvo, pogledajmo kako se formira pigmentacija. Iz različitih razloga, melanociti (pigmentne ćelije epidermisa) počinju da luče previše melanina, pigmenta koji koži daje boju. Zatim, keratinociti (ćelije koje se nalaze u svim slojevima epidermisa) prenose melanin na površinu kože.

Melanina je previše, neravnomjerno je raspoređen i akumulira se na koži u vidu mrlja. Ovaj proces se naziva hiperpigmentacija. Hiperpigmentaciju mogu izazvati: hormonske promjene, traume i upale, na primjer, mrlje od akni, ali vrlo često se hiperpigmentacija javlja pod uticajem ultraljubičastih zraka.

Koja kozmetika čini kožu osjetljivom na sunce?

Koža takođe postaje sklonija hiperpigmentaciji kada se koriste fotosenzibilizatori — supstance koje povećavaju njenu osjetljivost na ultraljubičasto svjetlo. To jest, ove supstance same po sebi ne izazivaju staračke pjege, samo ako niste pod suncem i ne koristite kremu za sunčanje. Fotosenzibilizatori se nalaze kako u redovnoj kozmetici za njegu kože, kao i u specijalizovanim proizvodima koje propisuje ljekar.

Zanimljivo je da to mogu izazvati i proizvodi koji pomažu u borbi protiv pigmentacije. Oni se mogu grubo podijeliti na proizvode za piling i proizvode za posvjetljivanje kože. Međutim, često će jedan proizvod obavljati obje ove funkcije.

Proizvodi za piling

Komponente za piling ubrzavaju prirodni proces obnavljanja kože i na taj način uklanjaju mrtve ćelije sa površinskog sloja – iste one keratinocite koji su stigli do samog vrha epidermisa.

Piling se koristi kako protiv staračkih pjega – pomaže u uklanjanju postojećih, tako i jednostavno za mekoću, glatkoću kože, bolje prodiranje proizvoda za njegu. Proizvodi mogu biti u formatu pilinga, gelova za tuširanje, sapuna ili losiona koji se ne ispira.

Takvi proizvodi obično sadrže AHA kiseline (glikolnu, limunsku, mliječnu, vinsku), kao i retinoide, niacinamid (vitamin B3).

Sredstva za posvjetljivanje

Kozmetika za posvjetljivanje najčešće sadrži i gorenavedena sredstva za piling i sastojke koji blokiraju proizvodnju melanina. Zbog toga mogu istovremeno posvijetliti staračke pjege i sprečiti pojavu novih. Proizvodi mogu biti u formatu seruma, losiona, pilinga, tonera…

Sastojci koji blokiraju melanin: vitamin C, arbutin, alfa-arbutin, traneksamin, azelaična, kojična kiselina, bakučoil, retinoidi.

Kako bezbijedno koristiti takvu kozmetiku?

Kozmetika s navedenim aktivnim sastojcima uobičajeno se koristi tokom jeseni i zime, ali se mogu koristiti i ljeti. Samo je komplikovanije i zahtijeva više pažnje:

Morate se pridržavati preporučenog načina upotrebe i nemojte koristiti proizvod češće nego što je naveo proizvođač. Na primjer, mnogi pilinzi preporučuju upotrebu samo 1-2 puta nedjeljno. A ljeti je najbolje da ih primijenite noću.

Treba dopuniti njegu proizvodima koji obnavljaju i umiruju kožu. Proizvodi za piling i posvjetljivanje ugrožavaju integritet zaštitne barijere i mogu izazvati iritaciju ako je koncentracija previsoka za vašu kožu. Ovaj proizvod može biti hranljiva ili hidratantna krema.

Obavezno nanosite zaštitu od sunca svaki dan tokom cijelog perioda upotrebe proizvoda i obnavljajte je na svaka dva sata. Čak i ako ste proizvod nanijeli noću.

Kakvu zaštitu od sunca treba da imate?

Proizvod treba da štiti kožu od UVA i UVB zraka, nivo SPF treba da bude visok: 30 ili 50. Ako ste prethodnog dana radili piling ili laserske tretmane kod kozmetologa, potreban vam je SPF 50. U drugim slučajevima, 30 će biti dovoljno.

Važno je da koristite baš kremu za sunčanje, a ne dekorativnu kozmetiku sa funkcijom zaštite od sunca. Činjenica je da se za pravilnu zaštitu SPF nanosi velikodušno – za lice vam je potrebna količina jednaka dužini kažiprsta i srednjeg prsta. Ali malo je vjerovatno da ćete na kožu nanositi puder, BB i CC kreme u istim količinama.

Takođe je važno da sama krema za sunčanje odgovara koži i da ne izaziva iritaciju ili osip. Na primjer, proizvodi na bazi mineralnih filtera su pogodni za osjetljivu kožu (postoje samo dva – cink oksid i titanijum dioksid).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 05:02