/ GETTY IMAGES-NIKKIMEEL
17/10/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sve što morate znati o četkama za čišćenje lica: dobro, loše i važno

Čišćenje lica je vrhunac svake dobre rutine njege kože. Na taj način uklanjate sve nečistoće i zagađivače sa lica i sprečavate buduće probleme sa kožom lica. U poslednje vrijeme, dva trenda osvajaju ovo područje neke: dvostruko čišćenje kože i četke za čišćenje lica.

I pošto smo duplo čišćenje lica već apsolvirale vrijeme je da saznamo sve što treba znati kada su četke za čišćenje lica u pitanju.

Šta su, u stvari, četke za čišćenje lica?

Četke za čišćenje lica su uređaji koji se koriste za temeljno čišćenje lica. One pružaju mehanički piling kože. Slobodno o njima razmišljajte na isti način kako mislite o četkici za zube.

Četke za čišćenje i piling vaše kože posebno su kreirane za uklanjanje prljavštine, ulja i šminke sa površine kože i za piling mrtvih ćelija. Neke četkice za lice imaju podesive brzine i intenzitete kako bi zadovoljile različite tipove kože i lične preferencije.

Kako se koriste četke za čišćenje lica?

Važno je da pravilno koristite četku za lice kako biste izbjegli prekomjerni piling i potencijalnu iritaciju kože. Koristite nježne, kružne pokrete tokom njene upotrebe, izbegavajući osjetljiva područja i aktivne bubuljice. Takođe je ključno da redovno čistite i dezinfikujete četkicu kako biste spriječili nakupljanje bakterija i drugih mikroba.

Da li postoje tipovi kože na kojima se ne smije koristiti četka?

Većina tipova kože imaće koristi, ili bar neće imati štete od korišćenja ovog beauty alata. Ali, vodite računa da kod pacijenata sa veoma osjetljivom ili upaljenom kožom, agresivni piling može povećati iritaciju. Dakle, ako vam je koža izrazito osjetljiva ili ako imate aktivne akne, bolje je da izbjegavate četke za lice.

Tipovi četki za lice

Postoji nekoliko tipova glava četki koje možete koristiti:

Glave četkica namijenjene za čišćenje: Ove glave četkica su dizajnirane za dubinsko čišćenje. Obično imaju čekinje koje pomažu u uklanjanju prljavštine, ulja i nečistoća sa vaše kože, pružajući temeljno čišćenje.

Silikonske četke: Silikonske četke su idealne za čišćenje suve i osjetljive kože. Nježne silikonske čekinje su manje abrazivne i mogu pružiti nježnije i umirujuće iskustvo čišćenja.

Četke za piling: Glave četkica za piling su posebno dizajnirane da uklone mrtve ćelije kože sa površine kože. Često imaju teksturirane čekinje ili dodatke koji pomažu u procesu pilinga.

Četke za čišćenje lica: sve dobre strane

Mehanički piling uklanja mrtve ćelije kože sa lica i može povećati dotok krvi u kožu, ostavljajući kožu u celini zategnutom, glatkom, mekom i sjajnijom. Pored toga, prednosti ovog pilinga mogu uključiti povećanu apsorpciju svih drugih sastojaka koje koristite za njegu kože, pa će oni biti efikasniji. Prednosti četki za kožu nisu ograničene samo na lice. Mogu se koristiti na rukama/nogama/leđa za stanja kao što su keratoza pilaris i akne.

Četke za čišćenje lica: Sve ono loše

Četkice morate koristiti sa posebnom pažnjom jer one imaju i svoje loše strane. Recimo, upotreba ovog alata može doprinijeti da vam koža postane suva ili suvlja. Previše agresivan i prečesti piling može izazvati suvoću i poremetiti lipidnu barijeru kože, što dovodi do dehidratacije.

Takođe, četke mogu da izazovu iritaciju kože čak i kada ona nije na prvi pogled vidljiva. Ako ih koristite agresivno, za neko vrijeme bi vam se mogle pojaviti akne, zato – samo pažljivo. Četka za čišćenje lica može da stimuliše aktivnost melanina, što za krajnji rezultat ima promene boje kože, tako da bi trebalo da je izbjegavaju ljudi sa hiperpigmentacijama.

L&Z savjet: Popričajte sa dermatologom

Prije nego što uključite četkicu za lice u svoju rutinu njege kože, konsultujte se sa dermatologom. Oni mogu da procijene vaš tip kože, probleme koje imate, kao i bilo koje specifično stanje koje imate, obezbeđujući da je upotreba četke za lice prikladna i bezbedna za vašu kožu. Odabirom prave glave četkice i traženjem stručnog savjeta, možete maksimalno iskoristiti svoje iskustvo i poboljšati svoju rutinu njege kože, piše lepotiazdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 16:02