/ -SHUTTERSTOCK
17/10/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tapete su ponovo u modi

Pomoću tapeta možete upotpuniti unutrašnjost, vizuelno proširiti prostoriju i stvoriti atmosferu udobnosti. Da biste to uradili, nije neophodno koristiti monohromatska rešenja: možete kombinovati različite vrste tapeta u boji, teksturi i uzorku. Ovaj ukrasni papir može vizuelno promijeniti sobu i dati joj stil i karakter.

Ovo je popularna vrsta dekoracije, pomoću koje možete vizuelno povećati prostor i dodati akcente u boji. Na primjer, ako soba ima niske plafone, najmodernije tapete sa vertikalnim prugama će vam omogućiti da vizuelno "razvučete" zidove, a možete "proširiti" sobu horizontalnim linijama.

Najmodernije boje za tapete za tamne sobe

Svijetle pozadine stvaraju osjećaj prostora i svjetlosti, dok tamnije nijanse daju udobnost i privatnost. Za male dnevne sobe i spavaće sobe izaberite pastelne boje kako biste vizuelno povećali prostor. Tapete u prigušenim bojama ili velikim šarama mogu učiniti da soba izgleda manja.

Drugo pravilo važi za prostorije u kojima prozori ne gledaju na sunčanu stranu, zbog čega nema dovoljno prirodnog svijetla. Mnogi ljudi pogrešno vjeruju da će u ovom slučaju svijetli zidovi spasiti dan. Međutim, nijanse nebeske plave će pomoći da oživite prostoriju: izgledaće dobro zbog povezanosti sa plavim nebom. Pored toga, možete kombinovati tapete: zatamniti dno zida. Inače, vještačko osvjetljenje takođe igra veliku ulogu u percepciji boje tapeta. Isti premaz izgleda drugačije na toplom i hladnom svjetlu.

Savjet: ako ne možete da pronađete pravu nijansu materijala, možete kupiti bijele tapete za farbanje. Nije potrebno tretirati zidove prije lijepljenja, a nakon sušenja premaz će biti spreman za farbanje.

Kombinacije tapeta

Naravno, možete jednostavno okačiti obične tapete u sobi. Ali ako želite da unutrašnjosti date jedinstvenost i poseban karakter, trebalo bi da eksperimentišete sa nijansama, otiscima i drugim detaljima premaza. Kombinacija tapeta rešava nekoliko problema.

Izbor zida za lijepljenje tapeta

Ako kuća ima zid sa neobičnom arhitekturom, na primer sa velikom nišom, različitim visinama plafona, sa stubovima, ovo je idealna opcija za isticanje dodatnim akcentom. Izaberite jednu od jednostavnih nijansi na akcentnom zidu i ponovite je na drugim zidovima – ovo će naglasiti dizajn i poboljšati efekat.

Za male sobe, poželjno je izabrati akcentni zidni dizajn koji nije previše svijetao. Na primjer, pogodne su svijetle obične tapete u kombinaciji sa diskretnim otiskom u istoj šemi boja. Možete izabrati dvije vrste tapeta sa šarom iz iste kolekcije, ali različitih veličina – jedna veća, druga manja. Koristite jednu vrstu tapeta za cio zid od jednog ugla do drugog. Ovo će učiniti da površina izgleda potpunije. Ne bi trebalo da delite zid na pola ili lijepite kontrastne pruge. Da biste stavili akcenat na centar zida, možete postaviti lajsne ili pozadinu manjeg kontrasta. Na akcentnom zidu ne bi trebalo biti dodatnog dekora: ne postavljajte police za knjige, slike ni ukrasne predmete. Ovo će preopteretiti unutrašnjost i odvratiti pažnju od kombinacije boja i uzoraka. Za takva rešenja najčešće se biraju netkane tapete. Ne deformišu se i ne blijede i lako se lijepe bez nabora. Takođe, prašina se ne taloži na njima zahvaljujući antistatičkom premazu. Zapamtite da prilikom lijepljenja morate uzeti u obzir spojeve tako da uzorak ispadne bešavno. Savjet: pri izboru tapeta ne zaboravite na tekstil. Nijanse i šare na jastucima, zavjesama, tepisima i presvlakama treba da budu u skladu sa zidovima. Uz njihovu pomoć, možete poboljšati osvijetljenost nijansi ili, obrnuto, isključiti i uravnotežiti kontraste.

Najmodernije opcije dizajna za tapete

Najpopularnije dizajnersko rešenje je okačiti obične tapete na tri zida. Oni će stvoriti mirnu i harmoničnu pozadinu za akcentni zid sa geometrijskim printom ili cvijetnim motivom.

Akcentni zid je onaj koji često dolazi u fokus i treba da bude vidljiv sa udaljenosti od 2-3 metra. Može se nalaziti naspram ulaznih vrata u sobu, na uzglavlju kreveta, sa strane televizora ili kamina. Pogodan je zid pored sofe u dnevnoj sobi ili trpezarijskog stola u kuhinji.

Kombinacija dvije pozadine koristi 2-3 vrste tapeta sa različitim nijansama bez uzorka, koje se međusobno kombinuju. Najjednostavnija i "najsigurnija" opcija dizajna je odabir nijansi iste boje, ali različite zasićenosti. Na primjer, kombinujte čokoladu i kafu sa mlijekom, travnato zelenu sa smaragdnom, grafit sa svijetlo sivom. Ovo će otkriti dubinu boje i izbeći šarenilo.

Hrabrija opcija je da dodate 1 svetlu nijansu na jednu do dvije mirne nijanse. U ovom slučaju, prigušene boje treba da zauzmu veliku površinu, a kontrastne boje samo daju naglasak.

Kombinacija šara i pozadine

Ovo je klasična opcija koju nije teško izabrati. Za miran i prigušen enterijer, izaberite uzorak u istoj šemi boja kao pozadinska tapeta. Ako želite da dodate kontrast, onda tapeta sa uzorkom treba da bude drugačija nijansa, svjetlija ili tamnija.

Tradicionalni način: koristite tapete sa uzorkom da biste istakli akcentni zid ili dio zida. Druga opcija je da istaknete nišu ili malu oblast sa pozadinskim tapetama i koristite pokrivač sa uzorkom za ukrašavanje okolnog prostora.

Dvije vrste sličnih crteža

U ovoj kombinaciji koriste se 2 vrste tapeta: neke sa malim uzorkom, druge sa istim, ali većim. Imajte na umu da mala štampa vizuelno proširuje prostor, dok velika štampa, naprotiv, smanjuje površinu. Zato izaberite mali uzorak za veći dio zida, a veliki otisak za mali akcenat.

Geometrijski obrasci i crtež

Ova kombinacija izgleda dobro u klasičnom stilu enterijera. U ovom slučaju, geometrijski uzorak (na primjer, pruge) će dopuniti dizajn (cvijetni print ili damast). Glavna stvar je da izaberete miran geometrijski uzorak, bez svetlih kontrasta. Trebalo bi samo da dopuni i istakne crtež, a ne da skreće pažnju na sebe. Ovo će dodati strukturu unutrašnjosti.

Patchvork kombinacija

Umjesto da istaknete cio zid, možete koristiti dekorativne umetke. Da biste to uradili, prvo nanesite obične tapete, a na vrhu – platno različitih oblika. Na primjer, za visokotehnološki stil može biti geometrijski neproporcionalan, a za barokni može biti lučni. Imajte na umu da je u prostoriji dovoljan samo jedan zid sa kombinacijom patchworka. Velika količina takvog dekora neće učiniti unutrašnjost originalnom, već će je samo preopteretiti nepotrebnim dekorom.

Najmodernije kontrasne tapete

Ako ne možete da birate između svijetle i tamne pozadine, slobodno kupite obje. Korišćenje kontrastnih boja je još jedno popularno rešenje za dizajn. Možete ih zalijepiti na suprotne zidove. Tako ćete vizuelno istegnuti zidove i dodati dinamiku unutrašnjosti.

Foto tapete su takođe odličan način za ukrašavanje zidova. Glavna stvar je odabrati odgovarajuću sliku koja će ukrasiti unutrašnjost, oživjeti sobu i dati joj posebno raspoloženje. U prodavnicama možete kupiti foto pozadine sa različitim dizajnom – prirodnim ili gradskim pejzažima, kao i apstraktne kompozicije, piše lepotaizdravlje.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 17:02