/ -SHUTTERSTOCK
01/05/2024 u 05:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vratite sjaj kosi rižinom vodom

Rižina voda se smatra jednim od najboljih sredstava za jačanje kose i vraćanje sjaja, a podrazumijeva vodu koja se dobije kada isperete nekuvanu rižu.

Korištenje rižine vode kako bi se postigao ljepši i zdraviji izgled kose nije nova tehnika. Ona potiče još iz drevne Heian ere u Japanu, gdje su žene s blistavom i dugom kosom tvrdile da je njihova tajna upravo upotreba rižine vode.

Premda se smatra da rižina voda ima brojne prednosti za kosu, primarno se koristi za jačanje kose.

Ostale prednosti su otpetljavanje kose, vraćanje sjaja i mekoće kose, smanjenje iritacije i poticanje rasta.

S obzirom na to da ima vrlo malo studija na temu dobrobiti rižine vode za kosu, trenutno ne postoje naučni dokazi da rižina voda zaista djeluje.

Ipak, pokazano je da rižina voda sadrži sastojak inozitol koji dubinski regenerira kosu, čime je ujedno i štiti od daljnjeg oštećenja.

Rižinu vodu možete napraviti na nekoliko načina. Rižu koju ste koristili za dobivanje rižine vode možete iskoristiti za jelo. U tom je slučaju odmah upotrijebite, kako se ne bi stvorila plijesan.

Tehnika natapanja riže

Ovo je najpopularniji i najbrži način pripreme rižine vode. Prvo je potrebno isprati pola šoljice nekuvane riže u vodi koristeći malu cjediljku. Rižu potom stavite u zdjelicu, zajedno s 2 – 3 šoljice vode te pustite da odstoji 30 minuta. Procijedite rižinu vodu u čistu zdjelicu, nakon čega je spremna za upotrebu.

Neki zagovornici upotrebe rižine vode za kosu smatraju da najbolje rezultate daje fermentirana rižina voda. Ako je želite isprobati, umjesto 30 minuta, rižu potopite u vodi 12 – 24 sata na sobnoj temperaturi. Nakon toga procijedite u čistu zdjelicu.

Tehnika kuvanja riže

Još jedna tehnika pripreme rižine vode. Ako vam za pola šoljice riže inače treba jedna šoljica vode, sada je kuvajte u dvije šoljice vode. Nakon što se riža skuva, procijedite višak vode u čistu zdjelicu.

Nakon što napravite rižinu vodu, upotreba je vrlo jednostavna. Radi jednostavnosti rižinu vodu pretočite u čistu bocu od šampona ili u čistu teglu. Prije upotrebe dobro protresite spremnik u kojem se nalazi.

Nakon što operete kosu šamponom i isperete regenerator, ravnomjerno nanesite rižinu vodu. Posebno se fokusirajte na korijen kose. Ostavite da djeluje 3 – 5 minuta, a zatim isperite kosu. Rižinu vodu možete koristiti prilikom svakog pranja kose ili rjeđe, ovisno o vašim preferencijama.

Vodu držite u frižideru do sljedeće upotrebe kako biste produžili njezin vijek jer ispravnim čuvanjem može stajati do sedam dana.

Rižinu vodu mogu koristiti osobe s bilo kojim tipom kose, pa čak i osobe s obojenom kosom. Ipak, osobe koje imaju izrazito suvu kosu i vlasište trebali bi je koristiti maksimalno jednom sedmično.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 10:26