/ -SHUTTERSTOCK
09/07/2024 u 18:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zeleni čaj ubrzava rast kose, a dermatolog objašnjava kako se koristi

Sve veći broj brendova za njegu kose uključuje zeleni čaj u svoje proizvode i možda je upravo ono što vam treba da unaprijedite svoju rutinu.

Ako se pitate kako ovaj napitak može biti od koristi vašoj kosi i kako ga najbolje iskoristiti, došli ste na pravo mjesto. Na navedan pitanja odgovor daje dermatolog dr Justine Park.

Zeleni čaj ubrzava rast kose: Tajna je u antioksidansima

Svi čajevi sadrže antioksidante, što je glavni izvor njihovih zdravstvenih prednosti. Studije su pokazale da su antioksidansi u čaju korisni za sve, od prevencije raka do zdravlja srca. 1 I ispostavilo se da taj sastojak ima potencijal i u drugim oblastima, uključujući njegu kože i kose.

Poboljšava rast kose: Zeleni čaj može spriječiti gubitak kose i podržati zdrav rast zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, kaže dr Justine Park. Osim toga ima antiseptička i detoksikaciona svojstva koja mogu dodatno podstaći rast kose.

Anti-inflamatorno: Zeleni čaj takođe ima antiinflamatorna svojstva, "koja mogu umiriti kožu glave i smanjiti perut," objašnjava dr Park.

Može smanjiti stanjivanje kose: Antioksidansi u zelenom čaju povoljno djeluju na hormone. A hormonalni disbalans jedan je od faktora koji uzrokuju povećano opadanje kose.

Može da spriječi oštećenja kose: Zeleni čaj može da ojača kosu jer "katehini u zelenom čaju, prirodne supstance koje djeluju kao antioksidansi, štite dlaku od oštećenja", kaže dr Park.

Kako se koristi

Kada je u pitanju kosa, zeleni čaj je obično efektivniji pri lokalnoj primjeni nego ako ga pijete. To je zato što će tamo djelovati direktno, što pomaže da se kosi i vlasištu isporuči maksimum snage za minimalno vrijeme. Međutim, ako se pitate šta tačno koristiti, imate izbor između ispiranja i tretmana "uradi sam" ili jednog od mnogih dostupnih proizvoda koji sadrže zeleni čaj.

Možete isprobati serum od zelenog čaja za kosu odvojeno od ostalih proizvoda za njegu kose. Ili koristiti šampon ili balzam koji ga sadrže kako biste pojednostavili svoju rutinu. A možete jednostavno "isprati kosu ohlađenim zelenim čajem nakon pranja šamponom", objašnjava dr Park. I nakon toga ne ispirate ponovo kosu vodom, već je samo ostavite da se sama osuši.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 15:35