/ -SHUTTERSTOCK
25/10/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zlatna pravila uređenja dnevnog boravka prema ekspertima

Vaša dnevna soba je mjesto gdje se dešava mnogo—pa— života. Zato ćete željeti da budete sigurni da dizajn vaše dnevne sobe bude dovoljno lijep da služi kao pozadina za druženja i proslave, ali i dovoljno opuštajuća za trenutke sa svojim najmilijima nakon duge i naporne nedjelje.

Može izgledati kao izazov da se postignu oba ova cilja u jednom prostoru, ali profesionalci u dizajnu imaju zlatna pravila uređenja dnevnog boravka koja treba da poštuju da bi se to ostvarilo. Isprobajte ove profesionalne taktike dizajna dnevne sobe da biste stvorili savršen prostor za druženje u svom domu.

Stručna pravila uređenja dnevnog boravka

Vaša dnevna soba nije nužno mjesto da se odlučite za mnogo delikatnih antikviteta i namještaja koji se teško čisti. Sve prvo treba da bude praktično i upotrebljivo, jer "ne pravite muzej", ističu stručnjaci iz Think Chic Interiors. Za sofu i druga sedišta izaberite tkanine koje mogu da izdrže habanje – i preskočite bijelu tkaninu samo za hemijsko čišćenje ako će djeca i kućni ljubimci živjeti u tom prostoru. Sve treba da funkcioniše — tkanine moraju da budu praktične, čiste i obrisane ako se nešto prospe na njih.

Namještaj za dnevnu sobu

Ovi sveobuhvatni setovi namještaja za dnevnu sobu mogu olakšati kupovinu namještaja, ali mogu da dovedu do monotone dnevne sobe. Trend da morate da kupujete sjedišta za dnevni boravak u setovima više nije relevantan. Dnevne sobe su vizuelno mnogo interesantnije kada pomiješate sjedišta i uparite različite stilove ili boje namještaja zajedno. Zato samo naprijed i uparite tu elegantnu modernusofu sa plavom starinskom stolicom da biste kreirali dizajnersku izjavu. Možda izgleda kontraintuitivno, ali bolje je da svoju sobu uredite tako da bar dio namještaja ne bude priljubljen za zidove. Nikada ne postavljajte namještaj uza zid – to uvijek čini da soba izgleda manje. Onog trenutka kada odmaknete sofu od zida za desetak centimetara, to vam daje iluziju dubine, jer vidite da je iza vas još. Vjerujte nam, razlika je zapravo šokantna.

Pravila postavljanja tepiha kod uređenja dnevnog boravka

Tepih čini više od samog dodavanja sjaja vašoj dnevnoj sobi – takođe može pomoći da uokvirite prostor za razgovor i učinite ga ugodnijim. Stručnjaci preporučuju da svoje stolice, fotelju ili kauč rasporedite ili u potpunosti na — ili barem na prednje noge — na tepih veličine od oko dva metra. Ako je namještaj dalje jedan od drugog, bićete neprijatno udaljeni od drugih za razgovor. Ne želite da vičete!

Fokusna tačka dnevne sobe

Ako ste dovoljno srećni da imate kamin, to je prirodan izbor za žarišnu tačku dnevne sobe. Ali možete kreirati i drugi fokus. Stvorite žarišnu tačku tako što ćete urediti sobu tako da će svačije oči biti uprte u nekoumetničko djelo. Televizor takođe može da odradi ovaj posao,piše lepotaizdravlje.rs

Fleksibilna sjedišta

Kada su pravila uređenja dnevnog boravka u pitanju, razmislite i o tome koliko ljudi planirate da se tamo redovno okuplja. Uvjerite se da imate mjesta za bar svoju porodicu i nekoliko gostiju. U onim trenucima kada organizujete veće okupljanje, preporučuje se da imate nekoliko dodatnih sjedišta (stolice, fotelje) kojima je lako pristupiti u dizajnu vaše dnevne sobe. Ako imate konzolni sto, postavite stolice ili taburee ispod. Lako se pomjeraju i koriste kao dio tog prostora za razgovor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 17:02