Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
26/09/2022 u 23:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pet namirnica od kojih vaše tijelo i lice otiču ujutru

Oticanje lica i tijela može biti uzrokovano viškom tečnosti u organizmu, a to može biti uzrokovano načinom ishrane. Jutarnji otok može da utiče na fizički izgled i donosi osjećaj nelagodnosti

Pet namirnica koje izazivaju jutarnju natečenost i otok u licu - neadekvatna ishrana je jedan od glavnih uzroka za pojavu edema!

Oticanje lica i tijela može biti uzrokovano viškom tečnosti u organizmu, a to može biti uzrokovano načinom ishrane. Jutarnji otok može da utiče na fizički izgled i donosi osjećaj nelagodnosti. Otok može da ukazuje i na zdravstvene problemima, kao što su:

- stagnacija limfe

- povećana propustljivost kapilara

- poremećaji u radu bubrega

- neravnoteža hormona

- insulinska rezistencija

Ako često primijetite oticanje lica, kao i ruku i stopala, trebalo bi da se obratite ljekaru za savjet. Neadekvana ishrana najčešći je uzrok edema, a voda može da se zadržava u organizmu nastaje usljed nedostatka sna, povećane soli u organizmu, dehidratacije i prekomjerne konzumacije sljedećih namirnica:

Krompir - Bogat mineralima i otpornim skrobom, poboljšava pokretljivost crijeva i čini da duže budemo siti. Međutim, takođe je u stanju da zadrži tečnost u tijelu, uzrokujući edem. Zbog toga ne bi trebalo da jedete krompir za večeru, kao i da ga uzimate u prekomjernim količinama. Kada konzumirate krompir, najbolje je da ga jedete za ručak.

Paradajz - Ima visok sadržaj solanina, alkaloid koje može uzrokovati pojavu edema na licu. Uopšteno govoreći, paradajz treba konzumirati umjereno, jer je solanin toksičan i može izazvati trovanje. Zbog toga, prije jela, paradajz treba natopiti hladnom vodom. Solanin se potpuno uništava tokom termičke obrade, posebno kada se dinsta.

Kiseli krastavci i konzervisana hrana - Domaći kiseli krastavci i konzervisano povrće iz prodavnice drže rekord po sadržaju soli.Previše soli u organizmu zadržava vodu u tijelu. Riba u konzervi, kukuruz i grašak, kao i slani sosevi mogu izazvati otečenost.

Brza hrana i grickalice - Orašasti plodovi, krutoni, čips, pa čak i pljeskavice od mesa izvori su mononatrijum glutamata i soli. Ako ste uveče jeli brzu hranu ili pojeli kesicu čipsa uz film, ujutru možete imati otok usljed zadržavanja vode u tijelu.

Mliječni proizvodi - Mliječni šećer može zadržati vodu u organizmu i izazvati otok. Ako želite nešto mliječno za večeru, bolje je da popijete bademovo, ovseno ili sojino mlijeko ili kokosov jogurt. Izbjegavajte uveče preteran unos mliječnih proizvoda.

Jedna od najvažnijih navika koja smanjuje otečenost jeste hidratacija. Nedovoljan unos vode u organizam može izazvati otečenost, zato se potrudite da svakodnevno popijete 2 ili 2,5 litra vode. Hidratacija je neophodna i za zdravlje i za ljepotu.

(Sensa)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:08