Давидовић и Митранић / Тамара Митранић
17/04/2021 u 18:06 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручњаци савјетују: „Боцкање ” повјерите искључиво љекарима

Опрез током избора естетских интервенција
Ових дана регион jе потрешен сликама спаљених лица дjевоjака након естетских интервенциjа пружених од стране лица коjа нијесу доктори. Ово нијесу проблеми коjи датираjу од скоро, присутни су на нашим просторима дужи низ година. До скоро законски нерегулисаноj нехируршкоj естетскоj медицини, као релативно младоj медицинскоj грани са интензивним развоjем приклонили су се и броjни поjединци без дана средњемедицинског образовања. Па тако ниjе риjеткост да видимо рекламирањe услуга медицинских интервенциjа на мjестима коjе нијесу здравствене установе, а обавља их немедицински кадар. Велики стручњаци напомињу да jе обављање медицинских интевенциjа од стране немедицинског кадра кривично дjело.

Препознаjући оваj вишегодишњи проблем, а након дугогодишњег стручног усавршавања у области нехируршке естетске медицине у циљу унапређења ове гране, заштите и љекара и пациjената почетком 2019. у Црноj Гори оснива се Црногорско удружење доктора за естетску лица (ЦУДЕЛ) на челу са др Тамаром Митранић.

У Србиjи др Кристина Давидовић 2017. године окупља Удружење интердисциплинарне естетске и антиеjџинг медицине Србиjе (СЕСИАМ) у циљу унапређења, континуиране едукациjе, регионалне сарадње стручњака и указивања на потребе jасног законодавног оквира ове области за добробит свих пациjената као и љекара и козметичара коjи своjу дjелатност обављаjу у окиру своjих домена.

– Струковна удружења региона ЦУДЕЛ, СЕСИАМ, СУДЕЛ укључуjући и Хрватско друштво естетске медицине (ХДЕМ) организовањем Међународних симпозиjума естетске медицине окупљаjући еминентне стручњаке, као предаваче даjу велики допринос развоjу науке у овоj области као и jасан апел ко и на коjи начин може да се бави овом облашћу. У Црноj Гори од jула 2020. године, као и у Србиjи и Хрватскоj, на снази jе закон по коме естетске минимално инвазивне нехируршке методе антиеjџ медицине могу обављати доктори медицине и доктори стоматологиjе у здравственоj установи, са посебном врстом едукациjе. О томе да се не ради само о пуком боцкању у жељи да што боље изгледамо постаjе jасно наjчешће онда када настану компликациjе. Пациjенти ношени ниском циjеном и примамљивом понудом без претходне провjере завршаваjу на мjестима гдjе интервенциjе обавља лице без потребног медицинског образовања и гдjе уколико се jаве компликациjе нема ко да их препозна и риjеши. Наjчешће биваjу увjеравани да jе све у реду, да jе пролазно или да су сами криви за то шта им се десило – казала је Тамара Митранић.

Кристина Давидовић с друге стране каже да струка врло добро зна да се у незнању и без адекватног образовања могу направити озбиљне грешке са траjним последицама по здравље и изглед пациjента.

– У циљу вашег здравља апелуjемо да се на естетске интевенциjе одлучуjете искључиво у медицинским установама гдjе су правилником Министарства здравља прописани протоколи стерилизациjе и дезинфекциjе, као и кадар са важећом лиценцом доктора медицине или доктора стоматологиjе. Они ће интевенциjу урадити по правилима струке и етике и бити способни носити се са евентуалном компликациjом – истиче Давидовић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:38