/ Божури
16/05/2021 u 11:50 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Божур jе наjљепши маjски цвиjет коjи доноси радост

Вишегодишња биљка која се гаји због декоративних цвјетова

Божур jе вишегодишња жбунаста, дрвенаста и зељаста биљка, коjа се наjчешће гаjи због своjих декоративних цвиjетова. Ако сте jедан од оних узгаjивача цвиjећа коjи не воли да сваког прољећа изнова пресађуjе биљке у своjоj башти божур jе идеално цвиjеће за вас.

С обзиром на то да jе божур вишегодишња биљка, земљиште се мора добро припремити приjе садње додавањем органских и минералних ђубрива.

Божури се размножаваjу диjељењем кориjена и садњом младих резница у добро припремљену земљу искључиво у jесен, од средине септембра до средине октобра, а посебну пажњу треба обратити на дубину садње. Млади пупољци се покриваjу слоjем земље од 3-5 цм. Размак садње jе 70 x70 цм или 50 x70 цм.

Мjере његе засада божура се односе на заштиту од корова и болести као и окопавање и уношење од 150 – 200 кг/ха минералног ђубрива НПК 15:15:15 када биљке никну, преноси информер.

Посебна пажња се биљкама поклања у првоj години гаjења, када се одстрањуjу сви цвjетни пупољци како би се стимулисао раст надземних и подземних вегетативних органа.

У другоj години се остављаjу само 1 до 2 цвиjета по биљци. У трећоj и наредним годинама одстрањуjу се пострани изданци и остављаjу се 5-7 цвjетова по биљци.

Берба цвjетова божура се обавља у маjу и jуну, и у зависности од сорте траjе 2-5 недјеље. Цвjетови могу да се чуваjу на температури од 2-5 степени (у хладњачи) и до 14 дана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:13