/ Божури
16/05/2021 u 11:50 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Божур jе наjљепши маjски цвиjет коjи доноси радост

Вишегодишња биљка која се гаји због декоративних цвјетова

Божур jе вишегодишња жбунаста, дрвенаста и зељаста биљка, коjа се наjчешће гаjи због своjих декоративних цвиjетова. Ако сте jедан од оних узгаjивача цвиjећа коjи не воли да сваког прољећа изнова пресађуjе биљке у своjоj башти божур jе идеално цвиjеће за вас.

С обзиром на то да jе божур вишегодишња биљка, земљиште се мора добро припремити приjе садње додавањем органских и минералних ђубрива.

Божури се размножаваjу диjељењем кориjена и садњом младих резница у добро припремљену земљу искључиво у jесен, од средине септембра до средине октобра, а посебну пажњу треба обратити на дубину садње. Млади пупољци се покриваjу слоjем земље од 3-5 цм. Размак садње jе 70 x70 цм или 50 x70 цм.

Мjере његе засада божура се односе на заштиту од корова и болести као и окопавање и уношење од 150 – 200 кг/ха минералног ђубрива НПК 15:15:15 када биљке никну, преноси информер.

Посебна пажња се биљкама поклања у првоj години гаjења, када се одстрањуjу сви цвjетни пупољци како би се стимулисао раст надземних и подземних вегетативних органа.

У другоj години се остављаjу само 1 до 2 цвиjета по биљци. У трећоj и наредним годинама одстрањуjу се пострани изданци и остављаjу се 5-7 цвjетова по биљци.

Берба цвjетова божура се обавља у маjу и jуну, и у зависности од сорте траjе 2-5 недјеље. Цвjетови могу да се чуваjу на температури од 2-5 степени (у хладњачи) и до 14 дана.

Izdvojeno

01. avgust 2021 19:23