Марија Станковић / -Приватна архива
16/01/2022 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црногорска умјетница Марија Станковић ствара уникатне сувенире који у себи носе дјелић Црне Горе

Свитак луксузна замјена за разгледницу

Сама природа у коjу је заљубљена од малих ногу jе неисцрпна инспирациjа за Марију Станковић, реномирану црногорску умјетницу која фото-апаратом прави права мала ремек-дјела чувајући на њима природно благо наше земље. Необичну и јединствену идеју да своје фотографије штампа на сликарско платнo преточила је у уникатне сувенире који собом носе по дјелић Црне Горе.

За проjекат је добили подршку Европске униjе у виду гранта, што јој је, како је казала, био огроман вjетар у леђа и велика подршка на самом почетку. Уз сопствена и њихова улагања успjела је да почне. И да се таj грант ниjе десио почетак би, како је и сама рекла, био много тежи.

Име Мариjе Станковић је и те како познато у свијету умјетности и фотографије којом се као магистар дизаjна визуелних комуникациjа већ 13 година бави професионално.

- Увиjек ми jе била разочараваjућа чињеница да што се тиче понуде туристима, у сфери фотографиjе, не постоjи сувенир коjи приказуjе љепоту наше државе на уникатан, иновативан и квалитетан начин, па и мало луксузниjи. Jедина форма сувенира jе била разгледница са врло застарелим мотивима или обичне фотографиjе. Ова земља живи од туризма и њених љепота и ми нисмо имали сувенир коjи би на наjквалитетниjи начин визуелно приказао посjетиоцима ту љепоту - казала је Марија и признала да је то била иницијална каписла да своје фотографије направи сувенирима коjи стоjе иза имена "Pieces of Montenegro".

Сами почетак jе био jако стресан, како каже, јер се први пут срела са свим тим административним стварима и правилима.

- Генерално циjели живот нисам имала "бизнис мозак" да се тако изразим, већ креативни. Мени препусти креативно стваралаштво, а администрациjу, папире и остало, некоме другоме. Када се заврши таj први круг и папирологиjа дође вриjеме за друге стресне кругове, али то jе већ лиjепи стрес, jер почиње стварање - искрена је Станковић.

Први сувенир који је Марија направила jе свитак.

- Моjе ауторске фотографиjе, штампане су на наjквалитетниjем сликарском платну, a мотиви су искључиво црногорски пеjзажи, познати и мање познати, jер желим да посјетиоци откриjу и мjеста за коjа нису знали до сада и посjете их. Све фотографиjе су формата А5, неурамљене и завезане у свитак елегантном врпцом, а затим спаковане у кутиjе и кесе са логом и поруком коjа садржи информациjе о мотиву са фотографиjе. Материjал сам бирала дуго и водила рачуна о сваком детаљу са жељом да то не буде баш свакодневни, већ jедан визуелно луксузниjи сувенир, коjи на посебан начин, коjи нисте до сада имали прилике да видите код нас, промовише љепоту наше државе - објаснила је Станковић.

За почетак jе oдабрала 30 фотографиjа.

- Сви мотиви су различити и нисам се фокусирала само na популарна туристичка мjеста, већ и на нека мање позната, да би туристи видjели и открили нове предивне локациjе коjе ће можда и посjетити, од jезера, планина, риjека до детаља из градова. Циљ jе да се покриjе комплетна Црна Гора, али да то не буду класичне туристичке фотографиjе - поjаснила jе ауторка.

Њен креативни процес почиње оним што она највише воли.

- Први корак jе прављење фотографиjа. Обилажење разних мjеста у сврху скупљања материjала и стварања архиве. Након фотографисања, селектуjу се мотиви коjи би ишли у штампу. Након коначне селекциjе, креће штампа свитака. Ауторске фотографиjе се штампаjу на наjквалитетниjем сликарском платну у формату А5 (148 x 210цм) и увиjаjу се у свитак коjи jе везан рипс траком. Такав увиjени свитак се полаже у кутиjу на чиjем дну се може скенирати QR code коjи води на Инстаграм страницу, коjа поред свитка носи и "поруку" коjа садржи причу о самом уникату. На полеђини поруке jе мапа са локациjом мjеста са фотографиjе, и кратком информациjом о том мjесту - открила је Марија.

Сви материjали коjи се користе za сувенирe су из обновљивих извора (папир, картон, платно). Како је казала, прве године ће "Pieces of Montenegro" iмати jедан уникатни сувенир, а сваке наредне године ће се додавати нови коjи ће опет на тотално другачиjи, иновативни начин приказивати љепоте наше земље.

- Сами свитак jе доста захтjеван за израду jер су сви материjали jако осjетљиви, што због боjе (сваки сегмент jе седефасте и биjеле боjе) што због материjала, само сликарско платно jе осjетљиво на огреботине. Самим тим и његово паковање захтиjева пуну пажњу и вођење рачуна о условима у коjима се пакуjе - рекла је умјетница.

Сувенире Марије Станковић посебним чини идеjа која jе jако иновативна и jединствена, самим тим што су то све ауторска дjела, као и форма у коjоj jе представљен оваj сувенир.

- Разликуjе се од постоjећих сувенирa у потпуности, идеjом – оригиналношћу – начином израде. Овакав сувенир у облику фотографиjе коjа jе штампана на сликарском платну не постоjи - закључила је Марија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 08:36