Грицкање ноктију / -Шутерсток
27/10/2021 u 15:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Колико је грицкање ноктију опасно по здравље

Грицкање ноктију може изгледати као повремена лоша навика, али исто тако може имати и дугорочне последице јер се испод ноктију може налазити доста бактерија попут ешерихије коли

Онихофагија, или грицкање ноктију, јесте прилично уобичајена навика која погађа око 20 до 30 процената популације. Иако то може да дјелује сасвим безопасно, може да изазове продор бактерија или гљивица у тијело и крвоток, повећавајући шансе за заразу или прехладу.

Грицкање ноктију може изгледати као повремена лоша навика, али исто тако може имати и дугорочне последице јер се испод ноктију може налазити доста бактерија попут ешерихије коли.

Најчешћи патогени који вребају под нашим ноктима су Staphilococcus, Strep и Coryneform бактерије, које могу ући у тијело кроз поре у нашој кожи или путем гутања након грицкања ноктију.

Више од 200 вируса лебди у ваздуху у сваком тренутку. Иако ризични фактори за добијање једног од њих укључују ослабљени имунолошки систем, односно контакт са другом зараженом особом, ипак можете значајно смањити шансе за добијање вируса тако што ћете руке држати даље од својих уста.

Вируси који узрокују грип такође цвјетају на вашој кожи, па би из тог разлога требало да често перете руке сапуном и водом или примијените дезинфекцију руку на бази алкохола.

Грицкање ноктију такође може оштетити зубе и десни. Академија за општу стоматологију је открила да грицкање ноктију може довести до пуцања и излизаности зуба као и до упале десни и оштећења ткива десни.

Наравно, грицкање ноктију може пренијети бактерије из ваших руку у уста, али ако загризете нокте до тачке гдје се спајају са прстима и појаве се пукотине, могу настати озбиљни проблеми.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:25