/ Може размножавати уз помоћ сјемена
16/05/2021 u 11:55 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Слоново стопало тражи jако свјетло за успјешан раст

Узгоj, њега и одржавање биљке Нолина у кућним условима

Слоново стопало (Beaucarnea recurvata или Nolina recurvata) jе саксиjско цвијеће карактеристичног изгледа. Одликуjе се дебелим, сукулентним, браон стаблом у своjоj основи, коjе чува воду. Отуда и назив ове биљке "слоново стопало", jер jе стабло проширено у основи.

Дуго, уско коврџаво, тамно-зелено лишће "тече" из базе ове биљке слично као и вода у фонтани. Годинама касниjе, слонова нога постаjе значаjно виша и има изглед коjи више подсјећа на миниjатурну врбу. Нолина биљка се описуjе као елегантна и лијепа.

Слоново стопало биљка изворно потиче из сувих региона Мексика, а могућност да задржава воду у стаблу jе jасна адаптациjа на сушне услове. Иако jе Нолина у стању да преживи са мало воде и мало неге уопште, заправо jе наjбоље да се залива често. Како ова биљка расте веома споро, у сваком случаjу jе боље да се адекватно третира.

image
Повремено потребно откинути спољашње листове

Брзина раста

Биљка веома споро расте или не расте уопште ако jе ниво освјетљености лош или ако никада не заливате биљку. У супротном очекуjте успорен раст.

Висина

image
Слоново стопало споро расте већину времена

Већина биљака слоново стопало у кући никада неће достићи природну висину, али у њиховом природном станишту она скоро да "додируjе" небо са невјероватних 4,5 метара висине.

Цвијеће

Нолина биљка има цвијеће! Међутим, цвијеће се врло ријетко поjављуjе у затвореном простору, па чак и ако га добиjете, оно jе неупадљиво.

Њега и одржавање

Свјетлост

Слоново стопало споро расте већину времена, а иако ће биљка успијевати и у нешто засјенченом мјесту, ипак jоj треба jако свјетло за успјешан раст. Обезбиједите jоj сунчеву свјетлост и видјећете њено ново, буjно лишће. Више свјетлости – више листова ће израсти.

Заливање

На дну ове биљке jе врло густа, отекла стабљика коjа има дрвенасти изглед. Ово jе заправо орган за складиштење воде, коjа jе у стању да одржава биљку за вријеме суше. Требало би да имате за циљ да заливате слоново стопало наjмање неколико пута мјесечно (jедном недјељно током љета ако jе могуће) и када то урадите, провјерите да ли сте jе темељно залили. Резерве воде ће одржати биљку ако с времена на вријеме заборавите да jе залиjете, али не чините то често jер ћете онда добити биљку коjа преживљава, а не напредуjе.

Влажност

Рубови листова и врхови биљке ће бити смеђе боjе ако jе влажност ваздуха веома ниска, али у супротном влажност ниjе превише важна.

Прихрана

Благо прихраните биљку jедном на сваких неколико недјеља у прољеће и љето. Ђубриво опште намјене ће бити у реду.

Температура

Када jе ријеч о захтјевима за температуром, за разлику од већине кућних биљака, слонова нога jе близу тога да буде издржљива и да ће прихватити температуре коjе су готово испод нуле. Гледаjте да температура коjоj jе излажете не буде нижа од 7 ° Ц, а иако ће више температуре бити прихваћене, покушаjте да постигнете 21 ° Ц како бисте jоj обезбиједили добре услове за раст.

Пресађивање

Ако биљка добро расте, могли бисте да jе пресадите jедном годишње. Ако услови нису тако добри или желите да ограничите величину биљке, само jе поново ставите у саксиjу на сваке 2 или 3 године. Никаква посебна земља или савјети нису потребни, осим што бисте можда жељели да саксиjа буде већа, чисто због тога да се лишће не вуче по земљи.

Да би се подстакао раст слоновог стопала, повремено jе потребно откинути спољашње листове, и то тако што се заврну за око 250 степени и повуку надоле.

Нолина размножавање

Нолина се може размножавати уз помоћ сјемена. Ова биљка се врло тешко размножава изданцима, jер откидањем њених изданака често долази до пропадања и гљивичних обољења, како матичне биљке, тако и младице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 09:12