21/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

"Svitac" snop umjetnosti i zanata

Sva stečena znanja i praksa sa različitim materijalima usvojena kroz rad u grafici, vajanju i slikarstvu su dala preduslov za kreiranje funkcionalnih formi rasvjetnih tijela - kazala je Nataša Drešić
​Istorija lustera protkana je umjetnošću, inovacijama i nevjerovatnim zanatom. Najraniji lusteri predstavljali su puku čovjekovu potrebu da osvijetli životni prostor i najčešće su bili jednostavnog dizajna. Danas tržište lustera ima prostora za dosta igranje kako dizajnom, tako i materijalima. U tako jedan umjetničko kreativni proces sasvim sama upustila se i Baranka Nataša Drešić, tvorac unikatnih lustera i lampi Svitac.
- Istina je da mi ovaj „zanat“ nije prenesen i da nisam imala od koga da naučim, međutim, sva stečena znanja i praksa sa različitim materijalima usvojena kroz rad u grafici, vajanju i slikarstvu su dala preduslov za kreiranje funkcionalnih formi rasvjetnih tijela - kazala je Nataša Drešić, grafički dizajner.
Još kao student grafičkog odsjeka, kako je kazala, izučavala je različite prirodne materijale i sirovine, njihove mogućnosti modelovanja i obrade, rad sa bojama, lakovima i vezivima. To iskustvo i poznavanje tehnologije materijala joj je dalo slobodu da se upusti u ručnu izradu unikatne dekorativne rasvjete.
- Projekat "Svitac” ima za ideju ručnu izradu rasvjetne galanterije, odnosno, lampi i lustera, od prirodnih materijala i sirovina. „Svitac“ je počeo svoju ozbiljniju realizaciju tokom druge polovine 2020. godine kada je podržan i nagrađen od strane Opštine Bar u okviru konkursa za žensko preduzetništvo - otkrila je Drešić.
Nataša je prvi komad napravila kako bi oplemenila svoj životni prostor i u nekom momentu zaključila sam da su oni dalje prisutni u njemu.
- Shvatila sam da su postojanog kavliteta, funkcionalnosti i da daju odgovarajući ambijent, i što je najvažnije, nisu industrijskog karaktera, i unikati su. Pored originalnosti, naglasak je na odabiru materijala za izradu. Fokus je na prirodnim materijalima koji su karakteristični i obiluju na podneblju barske opštine, a što daje poseban pečat i prepoznatljivost. U pitanju su morska trava, list masline, stablo trske, list i cvijet žuke. To su sirovine koje prolaze tehnološku fazu ručne prerade u smjese koje se koriste za dalje modelovanje u finalne rasvjetne komade - objasnila je umjetnica.
Pored navedenih prirodnih materijala, Nataša koristi i odgovarajuće papire, pretvarajući ih u papirnu pulpu.
- Na taj način, u proces izrade nečeg novog, uključen je i proces reciklaže već iskorišćenih materijala - kazala je.
Svi komadi su ručno rađeni, dekorativni i upotrebljivi može se reći da su 3u1.
- Da, svi komadi su ručne izrade, dekorativni i funcionalni. Svakako, dizajn i funkcionalnost su neodvojivi kada je riječ o rasvjeti - pojasnila je naša sagovornica.
Iako je imala veoma puno samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu likovna umjetnica dosad nije izlagala niti prezentovala svoje "svice".
- Do sada nisam izlagala svoje lampe i lustere kao artefakte iako se mogu svrstati u primijenjenu umjetnost. Međutim, vremenom može se desiti da se rodi projekat koji bi se bavio svjetlosnim i grafičkim instalacijama u prostoru. Svakako, u planu je da primijenim grafički izraz na lampama i lusterima, u smislu štampe raznih dezena - otkrila je Nataša.
Pored umjetničke i funkcionalne funkcije, Svitac ima i zamišljenu funkciju da obasja neki sjajniji i bilji put umjetnika.
- Iskreno se nadam da hoće. Vjerujem da će ljudi uvijek biti otvoreni za kretivnost i originalnost stvari koje će unijeti drugačije svijetlo i duh u njihove prostore - zaključila je Nataše Drešić.
A.Š.


Izdvojeno

04. avgust 2021 03:36