Село гори, а баба се чешља / Контраст студио
06/10/2021 u 18:10 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петнаест година серије "Село гори а баба се чешља"

Донијели смо много радости милионима гледалаца. Ипак, посебну сатисфакцију и радост пружа то што серија живи и дан данас, казао је Бајић

Данас се навршава тачно петнаест година од када је почело снимање антологијске ТВ серије у продукцији Contrast Studios-а и РТС-а, према сценарију и у режији Радоша Бајића, "Село гори а баба се чешља".

Прва клапа серије, која је обиљежила вријеме свог настајања и остварила највећу, до тада незабиљежену гледаност на медијском простору Србије и некадашње Југославије, пала је 6. октобра 2006. године на променади у Врњачкој бањи. И не само што је била најгледанија, Село гори је званично и најдужа српска серија са укупно 101 епизодом.

Од тог 6. октобра серија је снимана наредних десет година у сливу Западне Мораве, Крагујевцу и сликовитим шумадијским селима, али и широм Србије.

Снимање је трајало све до 2016. године када су јунаци ове елегичне приче о малим-великим људима на обалама најопјеваније српске ријеке, коначно отишли у незаборав и у вјечност.

Нажалост, многи великани српског глумишта који су оживјели те јунаке и пронијели славу ове величанствене серије нису више живи: Милорад Мандић Манда, Драган Николић, Мирко Бабић, Мирољуб Трошић Ђода, Горан Даничић, Милија Вуковић...

У годинама након премијере, серија је на Јавном сервису РТС репризирана седам пута. У сваком емитовању је убједљиво била у врху гледаности.

Након петнаест година од почетка снимања, прослављени глумац Радош Бајић, који је, поред тога што је комплетан аутор, у серији играо и главну улогу, тврдокорног моравског сељака Радашина, данас се са сјетом присјећа тих времена.

- Кренули смо уз помоћ штапа и канапа, али је одлучујуће било то што смо сви снажно вјеровали у причу коју смо почели да причамо: о људима на друштвеној маргини, који су заправо веома вриједни пажње, радни, марљиви, хумани, достојанствени, али и препуштени сами себи у њиховом моравском микрокосмосу. Услиједио је планетарни успјех серије. Донијели смо много радости милионима гледалаца. Ипак, посебну сатисфакцију и радост ми пружа то што Село гори живи и дан данас - рекао је аутор и глумац, Радош Бајић.

Извор:РТС

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:46